- Nazwa oddziału
-
technik organizacji turystyki
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik organizacji turystyki
- Opis
-
Przeciwskazania: zaburzenia równowagi, zawroty głowy, zaburzenia znacznego stopnia narządu wzroku, słuchu, układu nerwowego, oddechowego, znaczne wady wymowy, znaczne ograniczenia sprawności ruchowej kończyn, zwłaszcza rąk.
Dodatkowa specjalizacja: animator czasu wolnegoNauka w tym zawodzie umożliwia:
· zdobycie dyplomu w zawodzie technika organizacji turystyki,
· uzyskanie certyfikatów kwalifikacji zawodowych:
o HGT.07 Przygotowanie imprez i usług turystycznych
o HGT.08 Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych.
· zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach.
Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
· organizowania działalności turystycznej,
· organizowania imprez i usług turystycznych,
· obsługiwania klientów korzystających z usług turystycznych,
· prowadzenia informacji turystycznej,
· rozliczania imprez i usług turystycznych.
Możliwości pracy w zawodzie:
Możesz pracować między innymi:
• w hotelach, pensjonatach i motelach,
• w biurach podróży, agencjach turystycznych i centrach informacji turystycznej;
• w biurach organizatorów kongresów i konferencji,
• w bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej,
• w organach administracji samorządowej zajmującej się usługami hotelarskimi oraz w
branżowych organizacjach i stowarzyszeniach,
• ponadto może prowadzić działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług turystycznych.
Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane są w ramach:
- praktyk zawodowych realizowanych w szczecińskich biurach podróży: Globtour, Travel Shop, Anawa Tour, w Zachodniopomorskiej Agencji Rozwoju Turystyki oraz na promach Unity Line,
- kursów realizowanych w ramach projektu "Akademia Zawodowców" współfinansowanego ze środków EFS: instruktor turystyki specjalistycznej, wizerunek biznesowy w branży HORECA, dietetyk ze specjalizacją chorób cywilizacyjnych, kuchnia nowoczesna, kelner-barista, barman, sommelier , cukiernik (egzaminy kwalifikacyjne i czeladnicze, płatne staże u pracodawców)
więcej informacji: