Szczecin
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 - cukiernik
Nazwa oddziału

 cukiernik

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • Język polski
  • Matematyka

dodatkowe

  • Język obcy nowożytny ,  Drugi język obcy nowożytny
  • Geografia

Opis

CUKIERNIK

Języki obce: język niemiecki

Przedmioty punktowane przy rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy, geografia

Kwalifikacja w zawodzie:

  • SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

    Dobre ciasto rozprasza wszystkie smutki 
    Laura Kaye

     

Kształcąc się w tym zawodzie poznasz zasady prowadzenia procesów technologicznych w produkcji ciastkarskiej. Nauczysz się wytwarzać oraz dekorować wyroby cukiernicze i przygotowywać je do dystrybucji. Staniesz się ekspertem w obsłudze nowoczesnych urządzeń technicznych. Umiejętność posługiwania językiem obcym, pozwoli Ci podjąć pracę także za granicami kraju.


Absolwenci mogą:

  • podjąć pracęw cukierniach i zakładach spożywczych 

  • otworzyć własny zakład rzemieślniczy

  • uzyskać dyplom czeladnika, który umożliwi podjęcie pracy w państwach Unii Europejskiej

  • kontynuować naukę w dwuletniej Szkole Branżowej II Stopnia (kończy się maturą)

    Przeciwskazania: niska wydolność fizyczna, wady wzroku, brak widzenia obuocznego, zaburzenia widzenia barw, znaczny niedosłuch, zaburzenia równowagi, omdlenia, zawroty głowy, choroby układów: mięśniowego, kostno-stawowego, ruchu (zaburzenia sprawności kończyn, zwłaszcza rąk i palców), oddechowego, nerwowego, krążenia (wady serca, nadciśnienie tętnicze), moczowego i nerek, alergie, choroby skóry, nosicielstwo chorób zakaźnych, cukrzyca, uzależnienia, zaburzenia zmysłu smaku, węchu, dotyku.