- Nazwa oddziału
-
cukiernik
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- geografia
- Zawody
-
Cukiernik
- Opis
-
CUKIERNIK
Języki obce: język niemiecki
Przedmioty punktowane przy rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy, geografia
Kwalifikacja w zawodzie:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
„Dobre ciasto rozprasza wszystkie smutki "
Laura Kaye
Kształcąc się w tym zawodzie poznasz zasady prowadzenia procesów technologicznych w produkcji ciastkarskiej. Nauczysz się wytwarzać oraz dekorować wyroby cukiernicze i przygotowywać je do dystrybucji. Staniesz się ekspertem w obsłudze nowoczesnych urządzeń technicznych. Umiejętność posługiwania językiem obcym, pozwoli Ci podjąć pracę także za granicami kraju.
Absolwenci mogą:podjąć pracęw cukierniach i zakładach spożywczych
otworzyć własny zakład rzemieślniczy
uzyskać dyplom czeladnika, który umożliwi podjęcie pracy w państwach Unii Europejskiej
kontynuować naukę w dwuletniej Szkole Branżowej II Stopnia (kończy się maturą)
Przeciwskazania: niska wydolność fizyczna, wady wzroku, brak widzenia obuocznego, zaburzenia widzenia barw, znaczny niedosłuch, zaburzenia równowagi, omdlenia, zawroty głowy, choroby układów: mięśniowego, kostno-stawowego, ruchu (zaburzenia sprawności kończyn, zwłaszcza rąk i palców), oddechowego, nerwowego, krążenia (wady serca, nadciśnienie tętnicze), moczowego i nerek, alergie, choroby skóry, nosicielstwo chorób zakaźnych, cukrzyca, uzależnienia, zaburzenia zmysłu smaku, węchu, dotyku.