- Nazwa oddziału
-
kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- geografia
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
KUCHARZ
Języki obce: język niemiecki
Przedmioty punktowane przy rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy, geografia
Kwalifikacja w zawodzie:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia”
George Bernard Shaw
Kształcąc się w tym zawodzie poznasz zasady żywienia i podstawy technologii gastronomicznej. Zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania, wykonania i serwowania potraw. Umiejętność posługiwania się komputerem i językiem obcym , pozwoli Ci podjąć pracę także za granicami kraju.
Absolwenci mogą:
podjąć pracę w restauracjach, kawiarniach, lokalach gastronomicznych,
być zatrudnieni w szpitalach, sanatoriach i szkołach,
prowadzić własną działalność gastronomiczną
kontynuować naukę w dwuletniej Szkole Branżowej II Stopnia (kończy się maturą)
Przeciwskazania: wady wzroku, płaskostopie znacznego stopnia, skrzywienie kręgosłupa, przewlekłe choroby skóry, alergie, choroby przewodu pokarmowego, choroby płuc, nosicielstwo chorób zakaźnych, żylaki, nadciśnienie, wady serca.