Szczecin
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 - kucharz
Nazwa oddziału

 kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • Język polski
  • Matematyka

dodatkowe

  • Język obcy nowożytny ,  Drugi język obcy nowożytny
  • Geografia

Opis

KUCHARZ 

Języki obce:  język niemiecki

Przedmioty punktowane przy rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy, geografia

Kwalifikacja w zawodzie:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

"Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia”

George Bernard Shaw

Kształcąc się w tym zawodzie poznasz zasady żywienia i podstawy technologii gastronomicznej. Zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania, wykonania i serwowania potraw. Umiejętność posługiwania się komputerem i językiem obcym , pozwoli Ci podjąć pracę także za granicami kraju. 

Absolwenci mogą:

  • podjąć pracę w restauracjach, kawiarniach, lokalach gastronomicznych, 

  • być zatrudnieni w szpitalach, sanatoriach i szkołach,

  • prowadzić własną działalność gastronomiczną

  • kontynuować naukę w dwuletniej Szkole Branżowej II Stopnia (kończy się maturą)

    Przeciwskazania: wady wzroku, płaskostopie znacznego stopnia, skrzywienie kręgosłupa, przewlekłe choroby skóry, alergie, choroby przewodu pokarmowego, choroby płuc, nosicielstwo chorób zakaźnych, żylaki, nadciśnienie, wady serca.