- Nazwa oddziału
-
technik hotelarstwa
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
Przedmiot realizowany na poziomie rozszerzonym: język angielski
Języki obce: język angielski i język niemiecki
Dodatkowe umiejętności: animator czasu wolnegoPrzedmioty punktowane przy rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy, geografia
Kwalifikacje w zawodzie:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
„Hotelarstwo to nie tylko zawód, to również styl życia."
TECHNIK HOTELARSTWA
dla osób, które są kontaktowe, kreatywne, chcą poznać języki obce i podjąć w przyszłości pracę w obiektach świadczących usługi hotelarskie. Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu: prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich, rezerwowania usług hotelarskich, wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji, przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości, przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe. Dodatkowa umiejętnością, którą zdobędziesz to animator czasu wolnego.
Absolwenci mogą:
podjąć pracęw hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, schroniskach,
podjąć pracęwe współczesnych bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, rotelach, aquatelach, flaytelach,
znaleźć zatrudnienie w organach administracji samorządowej zajmującej się usługami hotelarskimi,
prowadzić własną działalność agroturystyczną i gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych,
- po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko menedżera hotelu lub innej instytucji branżowej
oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak:
- Gastronomia i hotelarstwo
- Agroturystyka
- Finanse i rachunkowość
- Marketing
- Turystyka i rekreacja
- Zarządzanie
Jesteś otwarty, komunikatywny, chcesz spotykać ciekawych ludzi - zostań technikiem hotelarstwa!
Przeciwskazania: alergie, choroby skóry, choroby układów: kostno-stawowego, ruchu, nerwowego, cukrzyca, niedosłuch, niewyrównane wady serca, omdlenia, zaburzenia równowagi, zawroty głowy, słaba kondycja i niska wydolność fizyczna, wady wzroku, zaburzenia widzenia barw, znaczne wady wymowy.