Szczecin
Technikum
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie - technik hotelarstwa
Nazwa oddziału

 technik hotelarstwa

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
  • geografia

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Zawody

 Technik hotelarstwa

Opis

Przedmiot realizowany na poziomie rozszerzonymjęzyk angielski

Języki obce: język angielski i język niemiecki

Dodatkowe umiejętności: animator czasu wolnego

Przedmioty punktowane przy rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy, geografia

Kwalifikacje w zawodzie:

  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

  • HGT.06. Realizacja usług w recepcji

    Hotelarstwo to nie tylko zawód, to również styl życia."

     

TECHNIK HOTELARSTWA

dla osób, które są kontaktowe, kreatywne, chcą poznać języki obce i podjąć w przyszłości pracę w obiektach świadczących usługi hotelarskie. Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu: prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich, rezerwowania usług hotelarskich, wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji, przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości, przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe. Dodatkowa umiejętnością, którą zdobędziesz to animator czasu wolnego. 

Absolwenci mogą:

  • podjąć pracęw hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach, schroniskach, 

  • podjąć pracęwe współczesnych bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej, rotelach, aquatelach, flaytelach, 

  • znaleźć zatrudnienie w organach administracji samorządowej zajmującej się usługami hotelarskimi,

  • prowadzić własną działalność agroturystyczną i gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych,

  • po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko menedżera hotelu lub innej instytucji branżowej

oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak:

  • Gastronomia i hotelarstwo
  • Agroturystyka
  • Finanse i rachunkowość
  • Marketing
  • Turystyka i rekreacja
  • Zarządzanie

Jesteś otwarty, komunikatywny, chcesz spotykać ciekawych ludzi - zostań technikiem hotelarstwa!

Przeciwskazania: alergie, choroby skóry, choroby układów: kostno-stawowego, ruchu, nerwowego, cukrzyca, niedosłuch, niewyrównane wady serca, omdlenia, zaburzenia równowagi, zawroty głowy, słaba kondycja i niska wydolność fizyczna, wady wzroku, zaburzenia widzenia barw, znaczne wady wymowy.