- Nazwa oddziału
-
technik żyw. i usł. gastr.
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Przedmiot realizowany na poziomie rozszerzonym: biologia
Języki obce: język angielski i język niemiecki
Dodatkowe umiejętności: barman - baristaPrzedmioty punktowane przy rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy, biologia
Kwalifikacje w zawodzie:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
" Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne” Alison Singh Gee TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
dla tych, którzy mają w sobie pasję kulinarną, w przyszłości chcą pracować w zakładach gastronomicznych lub podjąć studia na kierunkach związanych z technologią żywności, dietetyką i innymi pokrewnymi dziedzinami. Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu sporządzania i ekspedycji potraw i napojów, planowania i oceny żywienia, organizowania produkcji gastronomicznej, planowania i realizacji usług gastronomicznych. Nauczysz się układać jadłospisy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, planować menu codzienne i okolicznościowe, tworzyć ofertę zakładu gastronomicznego. Będziesz potrafił posługiwać się programami komputerowymi w obliczaniu wartości odżywczej posiłków, planowaniu diet oraz rozliczaniu działalności zakładu. Dodatkowo nabędziesz umiejętności barmana-baristy.
Po ukończeniu nauki możesz:
- prowadzić własną działalność gastronomiczną
- podjąć pracę w restauracji, kawiarni i innych lokalach gastronomicznych
- pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
- po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni
oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak:
- Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
- Biotechnologia
- Dietetyka
- Gastronomia i sztuka kulinarna
- Hotelarstwo i gastronomia
- Technologia żywności i żywienie człowieka
Jeżeli lubisz wyzwania, nowe trendy i eksperymenty w gastronomii - zostań technikiem żywienia i usług gastronomicznych!
Przeciwskazania: wady wzroku, zaburzenia widzenia barw, znaczny niedosłuch, zaburzenia równowagi, omdlenia, zawroty głowy, choroby układów: mięśniowego, kostno-stawowego, ruchu (zaburzenia sprawności kończyn, płaskostopie), oddechowego, nerwowego, krążenia (wady serca, nadciśnienie, żylaki kończyn dolnych), cukrzyca, alergie, choroby skóry, nosicielstwo chorób zakaźnych, zaburzenia zmysłu smaku i węchu.