Szczecin
Technikum
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie - technik żyw. i usł. gastr.
Nazwa oddziału

 technik żyw. i usł. gastr.

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • Język polski
  • Matematyka

dodatkowe

  • Język obcy nowożytny ,  Drugi język obcy nowożytny
  • Biologia

Przedmioty rozszerzone

 Biologia

Opis

Przedmiot realizowany na poziomie rozszerzonymbiologia

Języki obce: język angielski i język niemiecki

Dodatkowe umiejętności: barman - barista

Przedmioty punktowane przy rekrutacji: język polski, matematyka, język obcy, biologia

Kwalifikacje w zawodzie:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

" Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne” Alison Singh Gee

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH  

dla tych, którzy mają w sobie pasję kulinarną, w przyszłości chcą pracować w zakładach gastronomicznych lub podjąć studia na kierunkach związanych z technologią żywności, dietetyką i innymi pokrewnymi dziedzinami. Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu sporządzania i ekspedycji potraw i napojów, planowania i oceny żywienia, organizowania produkcji gastronomicznej, planowania i realizacji usług gastronomicznych. Nauczysz się układać jadłospisy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, planować menu codzienne i okolicznościowe, tworzyć ofertę zakładu gastronomicznego. Będziesz potrafił posługiwać się programami komputerowymi w obliczaniu wartości odżywczej posiłków, planowaniu diet oraz rozliczaniu działalności zakładu. Dodatkowo nabędziesz umiejętności barmana-baristy.

Po ukończeniu nauki możesz:

  • prowadzić własną działalność gastronomiczną
  • podjąć pracę w restauracji, kawiarni i innych lokalach gastronomicznych
  • pracować w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych
  • po zdobyciu doświadczenia, awansować na stanowisko szefa kuchni

oraz studiować m.in. na takich kierunkach, jak:

  • Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
  • Biotechnologia
  • Dietetyka
  • Gastronomia i sztuka kulinarna
  • Hotelarstwo i gastronomia
  • Technologia żywności i żywienie człowieka

Jeżeli lubisz wyzwania, nowe trendy i eksperymenty w gastronomii - zostań technikiem żywienia i usług gastronomicznych!