- Nazwa oddziału
-
I A kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , geografia
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, przekąsek, a nawet ciast i deserów. Jednak wbrew najczęstszym skojarzeniom jego praca nie sprowadza się tylko do zapewnienia posiłków. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą sztukę. Ponadto dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają przyrządzanie potraw w różnych kulturach kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji.
W pracy kucharza najistotniejszy jest dobry, niepospolity smak. Istotne są też wyobraźnia, zmysł estetyczny i poczucie elegancji, gdyż sposób podania potrawy jest równie ważny jak jej smak. Cenne cechy to samodzielność i inicjatywa, która pozwoli na opracowanie nowych potraw.Praca w kuchni wymaga podzielności uwagi i zdolności przerzucania się z jednej czynności na drugą, gdyż często w kuchni przygotowuje się kilka dań jednocześnie. Taki charakter pracy wymusza trwanie przez większość czasu w pozycji stojącej i przemieszczania się po całej kuchni. Kucharz powinien mieć dobrą pamięć, gdyż w codziennej pracy wertowanie przepisów przy każdym daniu praktycznie uniemożliwiłoby sprawną pracę. Ponadto powinien być dokładny.
Osoba po uzyskaniu dyplomu z tego kierunku może podjąć pracę jako kucharz w hotelach, restauracjach i innych publicznych miejscach żywienia, jak też na statkach, w pociągach pasażerskich i domach prywatnych.