Zamość
Technikum
Technikum Nr 4 w Zamościu - I TTŻ technik technologii żywności
Nazwa oddziału

 I TTŻ technik technologii żywności

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • geografia

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Zawody

 Technik technologii żywności

Opis

Technik technologii żywności produkuje żywność oraz organizuje i nadzoruje procesy produkcji żywności.

Technik technologii żywności produkuje wyroby spożywcze z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, produkuje wyroby piekarskie, produkuje wyroby cukiernicze, produkuje przetwory mięsne i tłuszczowe, obrabia ryby i produkuje przetwory rybne, organizuje produkcję wyrobów spożywczych, nadzoruje produkcję wyrobów spożywczych. 

Pracę znajdziesz w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, w instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, w placówkach zajmujących się przechowaniem i handlem żywnością. Możesz samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą. 

Będziesz pracować w zespole. Twoja praca będzie polegać na ciągłych kontaktach z ludźmi (podwładnymi i przełożonymi).Wykonywać będziesz pracę bardzo urozmaiconą, czynności będą różnorodne i pozbawione rutyny. Będziesz odpowiadać za bezpieczeństwo i pracę podległych pracowników, przebieg produkcji, jakość wyrobów oraz powierzone surowce i maszyny. Możesz ponieść odpowiedzialność materialną za błędne decyzje i niedopełnienie obowiązków. Będziesz musiał zapamiętywać i praktycznie wykorzystywać dużą ilość bardzo różnorodnych informacji.

Nauczanym językiem obcym będzie język angielski i do wyboru język rosyjski lub niemiecki. Uczniowie przy naborze deklarują wybór drugiego języka obcego. Powstanie grupy będzie uzależnione od wyboru większości. 

Skierowania na badania do Przychodni Medycyny Pracy będą wydawane od 19 maja 2025 roku.