- Nazwa oddziału
 - 
                
1G-technik żywienia i usług gastronomicznych - dietetyka i bloger kulinarny
 - Cykl kształcenia
 - 
                        
5
 - Języki obce
 - 

                     - Przedmioty punktowane
 - 
                            
obowiązkowe
- język polski
 - matematyka
 
dodatkowe
- biologia
 
- język obcy nowożytny
 
 - Przedmioty rozszerzone
 - 
                        
- chemia
 
 - Zawody
 - 
                            
Technik żywienia i usług gastronomicznych
 - Opis
 - 
                    
Kwalifikacje
HGT.02. Przygotowywanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
ZADANIA ZAWODOWE
Technik żywienia i usług gastronomicznych może wykonywać zadania zawodowe w zakresie:
oceniania jakości produktów,
przechowywania żywności,
obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
obsługi sprzętu gastronomicznego,
przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
wydawania dań,
oceniania jakości żywności,
planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
wykonywania usług gastronomicznych,
ekspedycji potraw i napojów.
PERSPEKTYWY PRACY
Absolwent technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować:
w restauracjach,
w zakładach gastronomicznych,
w hotelach,
w kawiarniach, pubach, dyskotekach,
w firmach cateringowych,
podczas imprez okolicznościowych,
we własnej firmie.