- Nazwa oddziału
-
pracownik obsługi hotelowej
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Pracownik obsługi hotelowej
- Opis
-
Przeciwskazania: alergie, choroby skóry, niska wydolność fizyczna, wady wzroku, brak widzenia obuocznego, zaburzenia widzenia barw, znaczny niedosłuch, zaburzenia równowagi, omdlenia, zawroty głowy, choroby układów: mięśniowego, kostno-stawowego, ruchu (zaburzenia sprawności kończyn, zwłaszcza rąk i palców), oddechowego, nerwowego, krążenia (wady serca, nadciśnienie tętnicze), moczowego i nerek, nosicielstwo chorób zakaźnych, cukrzyca, uzależnienia, zaburzenia zmysłu smaku, węchu, dotyku.
Dodatkowy język: język angielski
Nauka w tym zawodzie umożliwia:
· zdobycie dyplomu w zawodzie pracownik obsługi hotelowej
· uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowych:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
· absolwentom po uzyskaniu dyplomu podniesienia swoich kwalifikacji na kwalifikacyjnych kursach zawodowych, prowadzonych przez naszą szkołę.
Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
· obsługi gości wyjeżdżających i przyjeżdżających do hotelu
· utrzymywania czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych
· przygotowania i podawania śniadań
· organizacji usług dodatkowych, np. konferencji wesel, eventów
· planowania własnej kariery zawodowej
Możliwości pracy w zawodzie:
Możesz pracować między innymi:
• w hotelach, pensjonatach i motelach;
• w zajazdach, gościńcach, schroniskach, kwaterach prywatnych;
• w domach wypoczynkowych i ośrodkach SPA;
• w ośrodkach wypoczynkowych i sanatoriach;
• w biurach podróży, agencjach turystycznych i centrach informacji turystycznej;
• na promach, na kolei, w komunikacji lotniczej.
Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane są w ramach:
· zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 2, Hotel Radisson Blu
· praktyk zawodowych realizowanych w renomowanych hotelach: Courtyard i Moxy by Marriott Szczecin City, Park Hotel, Dana, Focus, Grand Focus, Radisson Blu, Novotel, Ibis Styles, Willa Flora; na promach Unity Line
· współpracy ze szkołą Berufliche Schule der Hansestadt Rostock – Dienstleistung und Gewerbe,
· kursów realizowanych w ramach projektu "Akademia Zawodowców" współfinansowanych ze środków EFS: instruktor turystyki specjalistycznej, wizerunek biznesowy w branży HORECA, dietetyk ze specjalizacją chorób cywilizacyjnych, kuchnia nowoczesna, kelner-barista, barman, sommelier, cukiernik (egzaminy kwalifikacyjne i czeladnicze, płatne staże u pracodawców)
więcej informacji: