- Nazwa oddziału
-
kelner
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Kelner
- Opis
-
Przeciwskazania: niska wydolność fizyczna, wady wzroku, brak widzenia obuocznego, zaburzenia widzenia barw, znaczny niedosłuch, zaburzenia równowagi, omdlenia, zawroty głowy, choroby układów: mięśniowego, kostno-stawowego, ruchu (zaburzenia sprawności kończyn, zwłaszcza rąk i palców), oddechowego, nerwowego, krążenia (wady serca, nadciśnienie tętnicze), moczowego i nerek, alergie, choroby skóry, nosicielstwo chorób zakaźnych, cukrzyca, uzależnienia.
Dodatkowy język: język angielski
Nauka w tym zawodzie umożliwia:
· zdobycie dyplomu w zawodzie kelner
· uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowych:
HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich· absolwentom po uzyskaniu dyplomu w zawodzie kelner podniesienia swoich kwalifikacji w Branżowej Szkole II stopnia lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych, prowadzonych przez naszą szkołę.
Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
• sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,
• wykonywania czynności związanych obsługiwaniem gości,
• rozliczania usług kelnerskich.
Możliwości pracy w zawodzie:
Możesz pracować między innymi:
• w restauracjach; zakładach gastronomicznych;
• w hotelach;
• w kawiarniach, pubach, dyskotekach;
• w firmach cateringowych;
• podczas imprez okolicznościowych;
• we własnej firmie.
Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane są w ramach:
· zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 2, Courtyard i Moxy by Marriott Szczecin City, Hotel Novotel, Grand Focus
· praktyk zawodowych realizowanych w renomowanych hotelach: Courtyard i Moxy by Marriott Szczecin City, Park Hotel, Dana, Focus, Grand Focus, Radisson Blu, Novotel, Ibis Styles, Willa Flora; na promach Unity Line
· współpracy ze szkołą Berufliche Schule der Hansestadt Rostock – Dienstleistung und Gewerbe,
· kursów realizowanych w ramach projektu "Akademia Zawodowców" współfinansowanych ze środków EFS: instruktor turystyki specjalistycznej, wizerunek biznesowy w branży HORECA, dietetyk ze specjalizacją chorób cywilizacyjnych, kuchnia nowoczesna, kelner-barista, barman, sommelier, cukiernik (egzaminy kwalifikacyjne i czeladnicze, płatne staże u pracodawców).
więcej informacji:
http://zs6.szkolnastrona.pl/a,611,branzowa-szkola-i-stopnia-nr-4-klasa-1-kel-kelner