- Nazwa oddziału
-
cukiernik
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Cukiernik
- Opis
-
Przeciwskazania: niska wydolność fizyczna, wady wzroku, brak widzenia obuocznego, zaburzenia widzenia barw, znaczny niedosłuch, zaburzenia równowagi, omdlenia, zawroty głowy, choroby układów: mięśniowego, kostno-stawowego, ruchu (zaburzenia sprawności kończyn, zwłaszcza rąk i palców), oddechowego, nerwowego, krążenia (wady serca, nadciśnienie tętnicze), moczowego i nerek, alergie, choroby skóry, nosicielstwo chorób zakaźnych, cukrzyca, uzależnienia, zaburzenia zmysłu smaku, węchu, dotyku.
Nauka w tym zawodzie umożliwia:
· zdobycie dyplomu w zawodzie cukiernik,
· uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowych SPC.01 Produkcja wyrobów
cukierniczych,
· absolwentom po uzyskaniu dyplomu cukiernika podniesienia swoich w Branżowej
Szkole II stopnia lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych, prowadzonych
przez naszą szkołę.
Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
• stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
• magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
• sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
• wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych.
Możliwości pracy w zawodzie:
Możesz pracować między innymi:
• w hotelach, sanatoriach,
• w lodziarniach,
• w restauracjach; w kawiarniach,
• w halach produkcyjnych;
• we własnej firmie ciastkarskiej/cukierniczej.
Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane są w ramach:
· zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 2 - pracowni cukierniczej oraz w cukierni Hotelu Radisson Blu w Szczecinie.
· kursów realizowanych w ramach projektu "Akademia Zawodowców" współfinansowanego ze środków EFS: instruktor turystyki specjalistycznej, wizerunek biznesowy w branży HORECA, dietetyk ze specjalizacją chorób cywilizacyjnych, kuchnia nowoczesna, kelner-barista, barman, sommelier
więcej informacji:
http://zs6.szkolnastrona.pl/a,250,branzowa-szkola-i-stopnia-nr-4-klasa-1-c-cukiernik