- Nazwa oddziału
-
K - kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- informatyka
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
- kucharz
Nauka w zawodzie trwa 3 lata, w ciągu których realizowane są zarówno przedmioty zawodowe, jak i ogólnokształcące.
Czego się nauczysz? Przede wszystkim:
- planować (m.in. zakupy, jadłospis, kartę menu)
- obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów- organizować (np. stanowisko pracy, pracę w zespole)
- sporządzać potrawy (zarówno te proste jak i te bardziej wyszukane)
- garnirować potrawy i naczynia, na których będą podawane
- sporządzać napoje – odżywcze, zdrowe, na ochłodę, na rozgrzanie
- sporządzać kalkulację potraw i napojów
- wydawać przygotowane potraw i napoje, dbając o ich estetyczne podanie
- współpracować z grupą.
Nabywając te umiejętności, zdobywając doświadczenie na praktykach zawodowych oraz ucząc się języka obcego - niemieckiego), masz duże szanse na znalezienie ciekawej i dobrze płatnej pracy w Polsce jak i za granicą.
Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.Absolwenci po ukończeniu Branżowej Szkoły I st. mogą kontynuować naukę w 2 letniej Branżowej Szkole II st.uzyskując drugą kwalifikację w zawodzie i tytuł technika.
Po ukończeniu naszej szkoły i nauki w tym zawodzie będziesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przechowywanie żywności
- sporządzanie potraw i napojów
- wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Kandydaci dodatkowo załączają :
Gwarantowana praca zawodowa w:
- zaświadczenie lekarskie stwierdzające brak przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w wybranym zawodzie, wydane przez lekarza medycyny pracy.- zakładach gastronomicznych typu żywieniowego (restauracje, jadłodajnie, bary szybkiej obsługi, bary przekąskowe, bistro)
- zakładach gastronomicznych typu uzupełniającego (kawiarnie, herbaciarnie)
- punktach gastronomicznych (smażalnie, bufety)- przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
Możesz też się usamodzielnić i prowadzić własną działalność gastronomiczną.