- Nazwa oddziału
-
kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Nauka w tym zawodzie umożliwia:
• zdobycie dyplomu w zawodzie kucharz,
• uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowych:
• HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
• absolwentom po uzyskaniu dyplomu kucharza podniesienia swoich w Branżowej Szkole
II stopnia lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych, prowadzonych przez naszą szkołę.Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
- zasad żywienia człowieka,
- technologii gastronomicznej,
- przygotowania i wykonania potraw,
- obsługi urządzeń kuchennych i gastronomicznych oraz innego sprzętu specjalistycznego,
- wykorzystania komputera w pracy.
Możliwości pracy w zawodzie:
Możesz pracować między innymi:
· w restauracjach;
· w hotelach; kawiarniach,
· w zakładach gastronomicznych; firmach cateringowych;
· w szpitalach, sanatoriach, szkołach;
· we własnej firmie.
Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane są w ramach:
· zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 2,
· praktyk zawodowych realizowanych w renomowanych hotelach: praktyk zawodowych realizowanych w renomowanych hotelach: Courtyard i Moxy by Marriott Szczecin City, Park Hotel, Focus, Grand Focus, Radisson Blu, Novotel, Ibis, Willa Flora, Radisson Blu w Świnoujściu; na promach Unity Line, Restauracji Karkut i Restauracji Tkacka, kursów realizowanych w ramach projektu "Akademia Zawodowców" współfinansowanego ze środków EFS: instruktor turystyki specjalistycznej, wizerunek biznesowy w branży HORECA, dietetyk ze specjalizacją chorób cywilizacyjnych, kuchnia nowoczesna, kelner-barista, barman, sommelier, cukiernik (egzaminy kwalifikacyjne i czeladnicze, płatne staże u pracodawców)
więcej informacji:
http://zs6.szkolnastrona.pl/a,249,branzowa-szkola-i-stopnia-nr-4-klasa-1-k-kucharz