- Nazwa oddziału
-
technik hotelarstwa
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
Dodatkowa specjalizacja: animator czasu wolnegoNauka w tym zawodzie umożliwia:• zdobycie dyplomu w zawodzie technika hotelarstwa,• uzyskanie certyfikatów kwalifikacji zawodowych:o HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskieo HGT.06 Realizacja usług w recepcji• zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiachUcząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:• prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich,• rezerwacji usług hotelarskich,• obsługi gości w recepcji,• przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości,• przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługihotelarskie,• przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.Możliwości pracy w zawodzie:Możesz pracować między innymi:• w hotelach, pensjonatach i motelach,• w domach wypoczynkowych i ośrodkach SPA,• w ośrodkach wypoczynkowych i sanatoriach;• w biurach podróży, agencjach turystycznych i centrach informacji turystycznej;• w bazach ruchomych: promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej,• w organach administracji samorządowej zajmującej się usługami hotelarskimi orazw branżowych organizacjach i stowarzyszeniach,• ponadto może prowadzić działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usługnoclegowych.Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane są w ramach:
- praktyk zawodowych realizowanych w renomowanych hotelach: Courtyard by Marriot, Park Hotel, Focus, Radisson Blu, Novotel, Ibis, Willa Flora, Hotel Radisson Blu w Świnoujściu oraz na promach Unity Line, współpracy ze szkołą Berufliche Schule der Hansestadt Rostock – Dienstleistung und Gewerbe, kursów realizowanych w ramach projektu "Akademia Zawodowców" współfinansowanego ze środków EFS: instruktor turystyki specjalistycznej, wizerunek biznesowy w branży HORECA, dietetyk ze specjalizacją chorób cywilizacyjnych, kuchnia nowoczesna, kelner-barista, barman, sommelier, cukiernik (egzaminy kwalifikacyjne i czeladnicze, płatne staże u pracodawców).