- Nazwa oddziału
-
technik żywienia i usług gastr.
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Dodatkowa specjalizacja: barman-barista
Nauka w tym zawodzie umożliwia:
· zdobycie dyplomu w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych,
· uzyskanie certyfikatów kwalifikacji zawodowych:
o HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
o HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
· zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach.
Kształcąc się w tym zawodzie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
- planowania i oceny żywienia,
- organizowania produkcji gastronomicznej,
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Możesz pracować między innymi:
· w restauracjach;
· w hotelach; kawiarniach, pubach, dyskotekach,
· w zakładach gastronomicznych; firmach cateringowych;
· podczas imprez okolicznościowych;
· w organizacjach ochrony konsumenta oraz instytucjach zajmujących się
upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności,· we własnej firmie.
Atrakcyjne warunki kształcenia w tym zawodzie realizowane są w ramach:
· zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 2 oraz w szczecińskich restauracjach i hotelach,
· praktyk zawodowych realizowanych w renomowanych hotelach: Courtyard i Moxy by Marriott Szczecin City, Park Hotel, Focus, Grand Focus, Radisson Blu, Novotel, Ibis, Willa Flora, Radisson Blu w Świnoujściu; na promach Unity Line, Restauracji Karkut i Restauracji Tkacka.
· współpracy ze szkołą Berufliche Schule der Hansestadt Rostock – Dienstleistung und Gewerbe kursów realizowanych w ramach projektu "Akademia Zawodowców" współfinansowanego ze środków EFS: instruktor turystyki specjalistycznej, wizerunek biznesowy w branży HORECA, dietetyk ze specjalizacją chorób cywilizacyjnych, kuchnia nowoczesna, kelner-barista, barman, sommelier , cukiernik (egzaminy kwalifikacyjne i czeladnicze, płatne staże u pracodawców).
więcej informacji: