- Nazwa oddziału
-
cukiernik
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Zawody
-
Cukiernik
- Opis
-
Nauka w tym zawodzie umożliwia:
- zdobycie dyplomu cukiernika,
- uzyskanie świadectwa potwierdzającego kwalifikację w zawodzie:
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
- absolwent po uzyskaniu tytułu cukiernika może podjąć dalszą naukę w Branżowej Szkole II stopnia lub podnieść swoje wykształcenie zawodowe na kursach kwalifikacyjnych, prowadzonych przez naszą szkołę.
Kształcąc się w tym zawodzie poznasz zasady prowadzenia procesów technologicznych w produkcji ciastkarskiej. Nauczysz się wytwarzać oraz dekorować wyroby cukiernicze i przygotowywać je do dystrybucji. Staniesz się ekspertem w obsłudze nowoczesnych urządzeń technicznych. Umiejętność posługiwania językiem obcym, pozwoli Ci podjąć pracę także za granicami kraju.
Absolwenci mogą:
- podjąć pracę w cukierniach i zakładach spożywczych
- otworzyć własny zakład rzemieślniczy
- uzyskać dyplom czeladnika, który umożliwi podjęcie pracy w państwach Unii Europejskiej
- kontynuować naukę w dwuletniej Szkole Branżowej II Stopnia (kończy się maturą)