- Nazwa oddziału
-
kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Nauka w tym zawodzie umożliwia:
- zdobycie tytułu kucharza
- uzyskanie świadectwa potwierdzającego kwalifikację w zawodzie:
- HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
- absolwent po uzyskaniu tytułu kucharza może podjąć naukę w Branżowej Szkole II stopnia lub podnieść swoje wykształcenie zawodowe na kursach kwalifikacyjnych, prowadzonych przez naszą szkołę.
Kształcąc się w tym zawodzie poznasz zasady żywienia i podstawy technologii gastronomicznej. Zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania, wykonania
i serwowania potraw. Umiejętność posługiwania się komputerem i językiem obcym , pozwoli Ci podjąć pracę także za granicami kraju.
Absolwenci mogą:
- podjąć pracę w restauracjach, kawiarniach, lokalach gastronomicznych,
- być zatrudnieni w szpitalach, sanatoriach i szkołach,
- prowadzić własną działalność gastronomiczną
- kontynuować naukę w dwuletniej Szkole Branżowej II Stopnia (kończy się maturą)