Szczecin
Technikum
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie - technik żywienia i usług gastr. A i B
Nazwa oddziału

 technik żywienia i usług gastr. A i B

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • język obcy nowożytny ,  drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Nauka w tym zawodzie umożliwia: 

  • zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych,
  • uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje w zawodzie:
    • HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
    • HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
  • zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach.

Kształcąc się w tym zawodzie poznasz tajniki sporządzania i ekspedycji potraw i napojów . Nauczysz się planowania i oceny żywienia oraz oceniania jakości żywności. Zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu organizowania produkcji gastronomicznej, a także planowania i realizacji usług gastronomicznych. Poszerzysz swoją wiedzę z zakresu żywienia dietetycznego.
Absolwenci mogą:
- podjąć pracę
w zakładach świadczących usługi gastronomiczne: restauracje, kawiarnie,  
  lokale gastronomiczne,
- podjąć pracę w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych i obrotem
  żywnością,
- prowadzić własną działalność gospodarczą i agroturystyczną,
- podjąć pracę w organizacjach ochrony konsumenta.