- Nazwa oddziału
-
technik żywienia i usług gastr. A i B
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Nauka w tym zawodzie umożliwia:
- zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych,
- uzyskanie świadectw potwierdzających kwalifikacje w zawodzie:
- HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- zdanie egzaminu maturalnego i kontynuowanie nauki na studiach.
Kształcąc się w tym zawodzie poznasz tajniki sporządzania i ekspedycji potraw i napojów . Nauczysz się planowania i oceny żywienia oraz oceniania jakości żywności. Zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu organizowania produkcji gastronomicznej, a także planowania i realizacji usług gastronomicznych. Poszerzysz swoją wiedzę z zakresu żywienia dietetycznego.
Absolwenci mogą:
- podjąć pracę w zakładach świadczących usługi gastronomiczne: restauracje, kawiarnie,
lokale gastronomiczne,
- podjąć pracę w firmach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych i obrotem
żywnością,
- prowadzić własną działalność gospodarczą i agroturystyczną,
- podjąć pracę w organizacjach ochrony konsumenta.