Szczecin
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 - kucharz
Nazwa oddziału

 kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • geografia
  • język obcy nowożytny ,  drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)

Zawody

 Kucharz

Opis

Wymagane zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie!
Nauka w tym zawodzie umożliwia:

   zdobycie dyplomu w zawodzie kucharz,

   uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowych:

    HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań

  absolwentom, po uzyskaniu dyplomu kucharza, podniesienia swoich kwalifikacji w Branżowej Szkole II stopnia lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych, prowadzonych przez naszą szkołę.

 

Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:

  • zasad żywienia człowieka,
  • technologii gastronomicznej,
  • przygotowania i wykonania potraw,
  • obsługi urządzeń kuchennych i gastronomicznych oraz innego sprzętu specjalistycznego,
  • wykorzystania komputera w pracy.

Możliwości pracy w zawodzie

Możesz pracować między innymi:

·  w restauracjach;

·   w hotelach; kawiarniach,

·   w zakładach gastronomicznych; firmach cateringowych;

·   w szpitalach, sanatoriach, szkołach;

·   we własnej firmie.

więcej informacji: 

http://zs6.szkolnastrona.pl/a,249,branzowa-szkola-i-stopnia-nr-4-klasa-1-k-kucharz