- Nazwa oddziału
-
kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Wymagane zaświadczenie lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie!
Nauka w tym zawodzie umożliwia:• zdobycie dyplomu w zawodzie kucharz,
• uzyskanie certyfikatu kwalifikacji zawodowych:
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
• absolwentom, po uzyskaniu dyplomu kucharza, podniesienia swoich kwalifikacji w Branżowej Szkole II stopnia lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych, prowadzonych przez naszą szkołę.
Ucząc się w tej klasie zdobędziesz wiedzę i umiejętności z zakresu:
- zasad żywienia człowieka,
- technologii gastronomicznej,
- przygotowania i wykonania potraw,
- obsługi urządzeń kuchennych i gastronomicznych oraz innego sprzętu specjalistycznego,
- wykorzystania komputera w pracy.
Możliwości pracy w zawodzie
Możesz pracować między innymi:
· w restauracjach;
· w hotelach; kawiarniach,
· w zakładach gastronomicznych; firmach cateringowych;
· w szpitalach, sanatoriach, szkołach;
· we własnej firmie.
więcej informacji:
http://zs6.szkolnastrona.pl/a,249,branzowa-szkola-i-stopnia-nr-4-klasa-1-k-kucharz