SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA NR 4 to jedna ze szkół wchodzących w skład Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Ucząc się naszej szkole nabędziesz umiejętności, które pozwolą Ci podjąć pracę w cukierniach typu rzemieślniczego i dużych zakładach spożywczych oraz otworzyć własny zakład rzemieślniczy.
Absolwenci kierunku kucharz mogą zostać zatrudnieni przez wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej: restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, itp. Kucharz może być zatrudniony również w szpitalach, sanatoriach, szkołach. Może prowadzić własną działalność gospodarczą.
Szkoła oferuje dwa kierunki nauczania zawodu:
• kucharz,
• cukiernik
Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane w ramach:
•zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach Centrum Kształcenia Zawodowego oraz w cukierni Radisson Blu
•współpracy z placówkami zagranicznymi w Niemczech:
wymiana polsko – niemiecka ze szkołą Berufliche Europa – Schule Des Landkreises Vorpommern – Greifswald
•zajęć doradczo edukacyjnych, certyfikowanych kursów zawodowych: instruktor turystyki specjalistycznej, wizerunek biznesowy w branży HORECA, dietetyk ze specjalizacją chorób cywilizacyjnych, kuchnia nowoczesna, kelner-barista, barman, sommelier , cukiernik (egzaminy kwalifikacyjne i czeladnicze, płatne staże u pracodawców) - w ramach projektu "Akademia Zawodowców"
Ponadto szkoła oferuje:
• kwalifikacyjne kursy zawodowe,
• możliwość rozwoju indywidualnych zainteresowań i uzdolnień poprzez udział w zajęciach pozalekcyjnych, SKS oraz pracę w Samorządzie Szkolnym;
• wykorzystanie w nauczaniu Internetu i narzędzi e - learningu,
• stołówkę szkolną,
• bufet z bogatym asortymentem wyrobów własnych,
• sklepik z wyrobami cukierniczymi,
• internat dla dziewcząt i chłopców
Strona Szkoły Zasady rekrutacji do internatu Centrum Kształcenia Zawodowego Koła zainteresowań
• Dojazd od ul. Potulickiej (jeden przystanek przed pętlą tramwajową) - tramwaje linii nr 1,9
• Dojazd od Al. Piastów (przystanek na wysokości ulicy Szwoleżerów) - tramwaje linii 11,12,4
HISTORIA ZESPOŁU SZKÓŁ NR 6 IM. MIKOŁAJA REJA W SZCZECINIE
- Szkoła, znana powszechnie w Szczecinie jako popularny GASTRONOMIK, dziś funkcjonująca jako Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja, powołana została 1 września 1951 roku pismem Dyrekcji Okręgowej Szkolenia Zawodowego.
- Organizatorem i pierwszym dyrektorem był Bernard Kierzkowski. Szkoła nosiła wtedy nazwę Technikum Gastronomiczne.
-
Kolejnymi dyrektorami byli:
- w latach 1953-1972 - mgr Mieczysław Sywochop,
- w latach 1972-86 - mgr Jadwiga Gratkowska,
- w latach1986 - 2003 - mgr Edward Pokora,
- w latach 2003 - 2018 mgr inż. Janina Krajewska,
- od 2018r. dr n. med. Adam Grzegrzółka.
- W okresie swego istnienia szkoła występowała pod nazwą:
- od 1.09.1957r.-Technikum i Zasadnicza Szkoła Gospodarcza,
- od 1.09.1973r.-Zespół Szkół Zawodowych Nr 1,
- od 25.10.1975r.-Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Reja,
- od 01. 09. 2002r. - Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja.
- Dzisiejszy Gastronomik to przede wszystkim: wspaniała młodzież, doskonale wykwalifikowani nauczyciele oraz sumienni i oddani szkole pracownicy administracji i obsługi.
- Wysokie oceny i niezliczone pochwały uzyskała szkoła jako
gospodarz ogromnej ilości prestiżowych imprez obsługiwanych oraz
przygotowywanych od strony gastronomicznej przez nauczycieli i uczniów
tej szkoły. W naszych murach odbywają się m.in.:
- prestiżowe konferencje,
- narady,
- eliminacje centralne Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności,
- konkursy zawodowe i sportowe.
- Szkolna społeczność znana jest z "wielkiego serca" i działań na rzecz środowiska lokalnego. Bierze udział min. w akcjach:
- I Ty zostaniesz Św. Mikołajem,
- Podaruj Dzieciom Iskierkę Radości,
- Dzwonek na Obiad, Paczka dla Bohatera,
- Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy,
- w cyklicznych akcjach charytatywnych,
- w imprezach choinkowych oraz imprezach z okazji Dnia Dziecka.
Koła zainteresowań:
• Koło Biologiczno - Ekologiczne Sowy,
• Koło Młodego Cukiernika,
• Koło Młodego Gastronoma,
• Koło Promocji Zdrowia
• Koło Języka Angielskiego – Angol
• Koło Informatyczne
• Szkolne Koło Turystyczno – Krajoznawcze
• Szkolny Kreator Sztuki Kelnerskiej
• Szkolny Klub Muzomianiaków
• Dyskusyjny Klub Filmowy
• SKS-y – sekcje piłki nożnej, piłki siatkowej, koszykówki
oraz
• Samorząd Szkolny
• Szkolne Koło Wolontariatu
• Szkolny Ośrodek Kariery
- współpraca ze szkołą Berufliche Schule der Hansestadt Rostock – Dienstleistung und Gewerbe
• Mistrzostwo Polski w IX Mistrzostwach Uczniów Szkół
Cukierniczych w Warszawie podczas Targów EXPO – SWEET 2019
• "I miejsce i III miejsce w Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym w Torgelow
(Niemcy)
• I miejsce (etap woj.) w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik, pod hasłem „Cuda Świata”
• II miejsce w Ogólnopolskim Turnieju Kucharskim
• I miejsce (etap woj.) w II edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz
• "Jabłuszka w koszulkach" wpis na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
• I miejsce za Dobroczynność wolontariuszy na na Zachodniopomorskim Forum Wolontariatu – Wolontariat w szkole i nie tylko ramach
Przystanku Wolontariat
• tytuły finalistów Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych Expo-Sweet 2018: "Fantastyka i fantasy"
• II miejsce w polsko - niemieckim konkursie cukierniczym "Świat bajek"
• tytuły laureatów i finalisty w Ogólnopolskim Turnieju Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego
• nagroda publiczności w konkursie "Bake & Play"
• II miejsce w Międzynarodowym Konkursie Sporządzania Tortów w Pasewalku,
• tytuł finalisty w XX Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik we Wrocławiu,
• II miejsce w przeglądzie małych form teatralnych w konkursie "Nie zażywam to wygrywam"
• I miejsce w Halowym Turnieju Piłki Nożnej o Puchar Jana Bosko
Świadectwem nieustannego rozwoju indywidualnych talentów naszych uczniów i pracujących z nimi nauczycieli są przyznane szkole zaszczytne tytuły i nagrody:
• „Szkoła z Klasą”,
• „Zachodniopomorska Szkoła Jakości”,
• „Szkoła Odkrywców Talentów”,
• „Szkoła bez przemocy”,
• „Szkoła promująca zdrowie”,
• „Szkoła Przyjazna Żywieniu i Aktywności Fizycznej ”,
• „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem”
• Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego
• Certyfikat Zachodniopomorskiej Szkoły z Życiem za
organizację akcji "Komórkomania" na rzecz Fundacji
DKMS
• Certyfikat Partnera Kampanii Społecznej „Pozwól Dziecku Rozkwitać”
• Patronat Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego
• Nagroda Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy 2019 za pielęgnowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego
• Klucz do Polskiej Spiżarni 2019 - wyróżnienie za wyjątkowy wkład w dziedzictwo kulinarne
• Zajęcia doradczo – edukacyjne w ramach Szkolnego Ośrodka Kariery
• Zajęcia w ramach projektu „Akademia zawodowców” – certyfikowane kursy: instruktor turystyki specjalistycznej, wizerunek biznesowy w branży HORECA, dietetyk ze specjalizacją chorób cywilizacyjnych, kuchnia nowoczesna, kelner-barista, barman, sommelier , cukiernik (istnieje możliwość podejścia do egzaminu czeladniczego w zawodzie kucharz oraz cukiernik). Uczestnicy projektu mogą również ubiegać się o stypendium i odbyć płatne staże u pracodawców.
12 maja 2022 - Campus Zawodowy (wybrane szkoły podstawowe) w godz: 9-14.
13 maja 2022 - Drzwi Otwarte w godz: 9-18