• cukiernik
• kelner,
• pracownik obsługi hotelowej
Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane w ramach:
• zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych
pracowniach Centrum Kształcenia Zawodowego
• praktyk zawodowych realizowanych w renomowanych hotelach i restauracjach,
min. Focus, Grand
Focus, Park Hotel, Radisson
Blu, Dana, Novotel, Ibis, Ibis Styles, Courtyard
i Moxy sieci Marriott, Havet Resort & Spa w Dźwirzynie, Restauracja
Kuchnia Kraftowa, Restauracja Bona Pasta, Restauracja Kabuki Ramen, Restauracja
Evil Steak House, Restauracja Karkut w Szczecinie.
•współpracy z placówkami zagranicznymi w Niemczech:
wymiana polsko – niemiecka ze szkołą Berufliche Europa – Schule Des Landkreises Vorpommern – Greifswald
Ponadto szkoła oferuje:
• kwalifikacyjne kursy zawodowe,
• koła zainteresowań,
• stołówkę szkolną,
• bufet,
• sklepik z wyrobami cukierniczymi,
• internat dla dziewcząt i chłopców
• Dojazd od ul. Potulickiej (jeden przystanek przed pętlą tramwajową) - tramwaje linii nr 1,9
• Dojazd od Al. Piastów (przystanek na wysokości ulicy Szwoleżerów) - tramwaje linii 11,12,4
HISTORIA ZESPOŁU SZKÓŁ NR 6 IM. MIKOŁAJA REJA W SZCZECINIE
- 1951r.
Decyzją Dyrekcji Okręgowej Szkolenia Zawodowego powołano Technikum
Gastronomiczne.
- 1997r.
Odbywa się I edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu.
- 1999r.
Powstaje Technikum Hotelarskie.
- 2002r.
Szkoła przyjmuje nazwę Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie,
która funkcjonuje do dnia dzisiejszego.
- 2002r.
Powołanie w skład Zespołu Szkół nr 6: XIX Liceum Ogólnokształcącego
i I Liceum Profilowane.
- 2004r.
Wprowadzenie w strukturę szkoły Technikum Uzupełniającego nr 2.
- 2011r.
Powołano Centrum Kształcenia Praktycznego.
- 2012r.
Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja zostaje członkiem prestiżowej sieci
Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.
- 2015r.
Certyfikat i tytuł Szkoły Zawodowych Perspektyw.
- 2018r.
Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja zdobywa Perłę w konkursie "Nasze
Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
- 2019r.
- Technikum Gastronomiczne i Technikum Hotelarskie zostają połączone w Technikum Gastronomiczno - Hotelarskie.
- Powstaje Centrum Kształcenia Zawodowego nr 2.
- Nagroda Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę, za pielęgnowanie polskiego regionalnego dziedzictwa kulinarnego.
- Klucz do Polskiej Spiżarni 2019 - wyróżnienie na Międzynarodowych Targach Poznańskich za wyjątkowy wkład w dziedzictwo kulinarne.
- Mistrzostwo Polski w IX Mistrzostwach Uczniów Szkół Cukierniczych w Warszawie w ramach Targów EXPO - SWEET 2019.
- I miejsce w Europejskim Finale Konkursu Przepisów, w ramach międzynarodowego projektu SEAFOODTOMORROW. - 2020r.
- Otwarcie drugiego budynku internatu - dla chłopców.
- "Szkoła Roku 2020" - I miejsce w szczecińskim plebiscycie szkół średnich.
- Brązowa Tarcza dla Technikum Gastronomiczno - Hotelarskiego w Ogólnopolskim Rankingu "Najlepsze technikum w Polsce 2020" Fundacji Edukacyjnej " Perspektywy". - 2022r.
Brązowa Tarcza dla Technikum Gastronomiczno - Hotelarskiego w
Ogólnopolskim Rankingu "Najlepsze technikum w Polsce 2022"
Fundacji Edukacyjnej " Perspektywy".
- 2023r.
Srebrna Tarcza dla Technikum Gastronomiczno - Hotelarskiego w
Ogólnopolskim Rankingu "Najlepsze technikum w Polsce 2023"
Fundacji Edukacyjnej " Perspektywy".
- 2024r.
Brązowa Tarcza dla Technikum Gastronomiczno - Hotelarskiego w
Ogólnopolskim Rankingu "Najlepsze technikum w Polsce 2023"
Fundacji Edukacyjnej " Perspektywy".
Koła zainteresowań:
• Koło Biologiczno - Ekologiczne "Sowy",
• Koło Młodego Cukiernika,
• Koło Młodego Gastronoma,
• Koło Promocji Zdrowia
• Szkolne Koło Turystyczno – Krajoznawcze "Bose Stopy"
• Szkolny Kreator Sztuki Kelnerskiej
• SKS-y – sekcje piłki nożnej, piłki siatkowej, koszykówki
oraz
• Samorząd Szkolny
• Szkolne Koło Wolontariatu
• Szkolny Ośrodek Kariery
- współpraca ze szkołą Berufliche Schule der Hansestadt Rostock – Dienstleistung und Gewerbe
Klucz do Polskiej Spiżarni 2019 - wyróżnienie za wyjątkowy wkład w dziedzictwo kulinarne
"Jabłuszka w koszulkach" wpis na Listę
Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Konkursy i turnieje:
• Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół
Cukierniczych EXPO – SWEET:
2019 – I miejsce; 2018 – II miejsce
• I miejsce i III miejsce w Międzynarodowym Konkursie Cukierniczym w
Torgelow (Niemcy)
• II miejsce w
Ogólnopolskim Turnieju Kucharskim – Poznań 2019
• tytuły laureata i finalisty w Ogólnopolskim Turnieju
Cukierniczy im. Wojciecha Kandulskiego w
Poznaniu: 2021 – V miejsce; 2019 – VI miejsce
• tytuł finalisty w Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie
Cukiernik we Wrocławiu; 2019 – V miejsce
Świadectwem nieustannego rozwoju indywidualnych talentów naszych uczniów i pracujących z nimi nauczycieli są przyznane szkole zaszczytne tytuły i nagrody:
• „Szkoła z Klasą”,
• „Zachodniopomorska Szkoła Jakości”,
• „Szkoła Odkrywców Talentów”,
• „Szkoła bez przemocy”,
• „Szkoła promująca zdrowie”,
• „Szkoła Przyjazna Żywieniu i Aktywności Fizycznej ”,
• „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem”
• Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego
• Certyfikat Zachodniopomorskiej Szkoły z Życiem za organizację akcji "Komórkomania" na rzecz Fundacji DKMS
• Certyfikat Partnera Kampanii Społecznej „Pozwól Dziecku Rozkwitać”
• Patronat Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego
• Nagroda Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy 2019 za pielęgnowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego z okazji 100 - lecia
odzyskania niepodległości przez Polskę
• Zajęcia doradczo – edukacyjne w ramach Szkolnego Ośrodka Kariery
- 23 marca 2024 r.
- 20 kwietnia 2024 r.