Szczecin
Technikum
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
Zespół szkół
Adres
ul.Gen. J. Sowińskiego 3, 70-236 Szczecin
Telefon
914333504
E-mail
Strona www
Dyrektor
dr n. med. Adam Grzegrzółka
Typ placówki
Technikum
Zdjęcia
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
Opis


TECHNIKUM GASTRONOMICZNO - HOTELARSKIE to jedna ze szkół wchodzących w skład Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Jest to szkoła z bogatymi tradycjami łącząca doświadczenie z nowoczesnością.
Obecnie możesz podjąć naukę w zawodzie:

  • technik żywienia i usług gastronomicznych,
  • technik hotelarstwa
  • technik organizacji turystyki.

Ucząc się w naszej szkole na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych nabędziesz umiejętności, które pozwolą Ci podjąć pracę w zakładach żywienia zbiorowego, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, organizacjach ochrony konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności. Ponadto absolwenci tego kierunku mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.
Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane są w ramach:
• zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach Centrum Kształcenia Zawodowego
praktyk zawodowych realizowanych w renomowanych hotelach i restauracjach, min. Focus, Grand Focus, Park Hotel, Radisson Blu, Dana, Novotel, Ibis, Ibis Styles, Courtyard i Moxy sieci Marriott, Havet Resort & Spa w Dźwirzynie, Restauracja Kuchnia Kraftowa, Restauracja Bona Pasta, Restauracja Kabuki Ramen, Restauracja Evil Steak House, Restauracja Karkut w Szczecinie.


Ucząc się naszej szkole w zawodzie technik hotelarstwa zdobędziesz umiejętności, które pozwolą Ci podjąć pracę m.in. w hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, zajazdach, pensjonatach, schroniskach, a także współczesnej bazie ruchomej: promach, samolotach.

Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane są w ramach:
praktyk zawodowych realizowanych w renomowanych hotelach, min. Focus, Grand Focus, Park Hotel, Radisson Blu, Dana, Novotel, Ibis, Ibis Styles, Courtyard i Moxy sieci Marriott, Havet Resort & Spa w Dźwirzynie.


Podejmując naukę w zawodzie technik organizacji turystyki zdobędziesz kwalifikacje pozwalające na zatrudnienie w biurach podróży, punktach informacji turystycznej oraz innych podmiotach świadczących usługi turystyczne.
Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane w ramach:

• praktyk zawodowych w szczecińskich biurach podróży: Centrum Informacji Turystycznej w Gryfinie, Binowo Park sp. z o.o. w Binowie, Centrum Informacji Kulturalnej i Turystycznej Zamek Książąt Pomorskich, Morskie Centrum Nauki im. prof. Jerzego Stelmacha, Fun Jump Park Trampolin, Park Rozrywki Kids Arena, Biuro Podróży Globtour, Centrum Podróży IKARIA, Biuro Podróży Allegra, Zachodniopomorska Agencji Rozwoju Turystyki ZART, Biuro Podróży Travel Shop.

Uczniowie na wszystkich kierunkach mają także możliwość udziału :
• w praktykach zawodowych na promach „UNITY LINE”,


Ponadto szkoła oferuje:
• kwalifikacyjne kursy zawodowe,
• koła zainteresowań,
• siłownię,
• stołówkę szkolną,
• bufet,
• sklepik z wyrobami cukierniczymi,
• internat dla dziewcząt i chłopców.


Patronaty:

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny - Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt,

Uniwersytet Szczeciński - Wydział Nauk o Ziemi, Instytut Biologii,

Pomorski Uniwersytet Medyczny (od września 2024r.)

Hotel Focus, Grand Focus, Hotele Courtyard i Moxy sieci Marriott, Radisson Blu Hotel, Novotel Hotel.


Oferta
w przygotowaniu
Dojazd
Siedziba szkoły położona jest w centrum miasta, na skrzyżowaniu ulic Kusocińskiego i Gen. J. Sowińskiego.
• Dojazd od ul. Potulickiej (jeden przystanek przed pętlą tramwajową) - tramwaje linii nr 1,9
• Dojazd od Al. Piastów (przystanek na wysokości ulicy Szwoleżerów) - tramwaje linii 11,12,4
Historia

HISTORIA ZESPOŁU SZKÓŁ NR 6 IM. MIKOŁAJA REJA W SZCZECINIE

  • 1951r. Decyzją Dyrekcji Okręgowej Szkolenia Zawodowego powołano Technikum Gastronomiczne.
  • 1997r. Odbywa się I edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu.
  • 1999r. Powstaje Technikum Hotelarskie.
  • 2002r. Szkoła przyjmuje nazwę Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, która funkcjonuje do dnia dzisiejszego.
  • 2002r. Powołanie w skład Zespołu Szkół nr 6:  XIX Liceum Ogólnokształcącego i I Liceum Profilowane.
  • 2004r. Wprowadzenie w strukturę szkoły Technikum Uzupełniającego nr 2.
  • 2011r. Powołano Centrum Kształcenia Praktycznego.
  • 2012r. Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja zostaje członkiem prestiżowej sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.
  • 2015r. Certyfikat i tytuł Szkoły Zawodowych Perspektyw.
  • 2018r. Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja zdobywa Perłę w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
  • 2019r.
    - Technikum Gastronomiczne i Technikum Hotelarskie zostają połączone w Technikum Gastronomiczno - Hotelarskie.
    - Powstaje Centrum Kształcenia Zawodowego nr 2.
    - Nagroda Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę, za pielęgnowanie polskiego regionalnego dziedzictwa kulinarnego.
    - Klucz do Polskiej Spiżarni 2019 - wyróżnienie na Międzynarodowych Targach Poznańskich za wyjątkowy wkład w dziedzictwo kulinarne.
    - Mistrzostwo Polski w IX Mistrzostwach Uczniów Szkół Cukierniczych w Warszawie w ramach Targów EXPO - SWEET 2019.
    - I miejsce w Europejskim Finale Konkursu Przepisów, w ramach międzynarodowego projektu SEAFOODTOMORROW.
  • 2020r.
    - Otwarcie drugiego budynku internatu - dla chłopców.
    - "Szkoła Roku 2020"  - I miejsce w szczecińskim plebiscycie szkół średnich.
    - Brązowa Tarcza dla Technikum Gastronomiczno - Hotelarskiego w Ogólnopolskim Rankingu "Najlepsze technikum w Polsce 2020" Fundacji Edukacyjnej " Perspektywy".
  • 2022r. Brązowa Tarcza dla Technikum Gastronomiczno - Hotelarskiego w Ogólnopolskim Rankingu "Najlepsze technikum w Polsce 2022"  Fundacji Edukacyjnej " Perspektywy".
  • 2023r. Srebrna Tarcza dla Technikum Gastronomiczno - Hotelarskiego w Ogólnopolskim Rankingu "Najlepsze technikum w Polsce 2023" Fundacji Edukacyjnej " Perspektywy".
  • 2024r. Brązowa Tarcza dla Technikum Gastronomiczno - Hotelarskiego w Ogólnopolskim Rankingu "Najlepsze technikum w Polsce 2023" Fundacji Edukacyjnej " Perspektywy".
Koła zainteresowań

Koła zainteresowań: 
• Koło Biologiczno - Ekologiczne "Sowy", 
• Koło Młodego Cukiernika, 
• Koło Młodego Gastronoma, 
• Koło Promocji Zdrowia 
• Szkolne Koło Turystyczno – Krajoznawcze "Bose Stopy"
• Szkolny Kreator Sztuki Kelnerskiej
• SKS-y – sekcje piłki nożnej, piłki siatkowej, koszykówki 
oraz 
• Samorząd Szkolny 
• Szkolne Koło Wolontariatu 
• Szkolny Ośrodek Kariery


Kontakty zagraniczne

* współpraca ze szkołą Berufliche Schule der Hansestadt Rostock – Dienstleistung und Gewerbe

Osiągnięcia


  • Członkostwo w Izbie Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego
  • Główny organizator Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu w latach 2022-2025
  • "Jabłuszka w koszulkach" wpis na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • Skills Poland 2022 – I miejsce w kategorii: gotowanie
  • EuroSkills 2023 – Medal Doskonałości w kategorii: gotowanie
  • I miejsce  - Perła  w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” (Międzynarodowe Targi  POLAGRA  w Poznaniu)
  • I miejsce w Europejskim Finale Konkursu Przepisów w Paryżu  ( międzynarodowy projekt Seafoodtomorrow)
  • I miejsce w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
  • I miejsce w Wojewódzkim Konkursie Sztuki Kulinarnej i Kelnerskiej „ Zasmakuj Pomorza Zachodniego”
  • III miejsce w konkursie „Wyzwanie MAKRO Chefa”
  • tytuł laureata i tytuł finalisty w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
  • tytuł laureata i  finalisty Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu
  • III miejsce w Wojewódzkim Konkursie Produktów tradycyjnych "Poszukiwacze smaków", organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
  • Stypendium Prezesa Rady Ministrów
  • Nagroda Prezydenta Miasta Szczecin
  • „Szkoła z Klasą”
  • Szkoła Roku 2022" - II miejsce w rankingu portalu WaszaEdukacja.pl
  • Najlepsze Technika 2022" - 5 miejsce w Szczecinie w rankingu portalu WaszaEdukacja.pl
  • Brązowa Tarcza  2024 w rankingu najlepszych Techników w Polsce, organizowanym przez "Perspektywy"
  • „Zachodniopomorska Szkoła Jakości”
  • „Szkoła Odkrywców Talentów”
  • „Szkoła bez przemocy”
  • „Szkoła promująca zdrowie”
  • „Szkoła Przyjazna Żywieniu i Aktywności Fizycznej ”
  • „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem”
  • Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego
  • Certyfikat Zachodniopomorskiej Szkoły z Życiem za organizację akcji "Komórkomania" na rzecz Fundacji DKMS
  • Certyfikat Partnera Kampanii Społecznej „Pozwól Dziecku Rozkwitać”
  • Nagroda Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy 2019 za pielęgnowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę
  • Klucz do Polskiej Spiżarni 2019  - wyróżnienie za wyjątkowy wkład w dziedzictwo kulinarne


Współpraca z pracodawcami
Restauracje: Restauracja Kuchnia Kraftowa, Restauracja Bona Pasta, Restauracja Kabuki Ramen, Restauracja Evil Steak House, Restauracja Karkut w Szczecinie. Hotele : Park Hotel, Focus, Grand Focus, Radisson Blu, Novotel, Dana, Ibis,  Ibis Styles, Willa Flora, Hotele Courtyard i Moxy sieci Marriot, Havet Resort & Spa w Dźwirzynie; promy Unity Line

Zajęcia pozalekcyjne

Koła zainteresowań


Zakres wiekowy
młodzież
Drzwi otwarte

23 marca 2024r.

20 kwietnia 2024 r.


Współpraca z uczelniami wyższymi
Pomorski Uniwersytet Medyczny, Uniwersytet Szczeciński, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny
Adres email IODO
iod@spnt.pl
Telefon IODO
91 85 22 093