TECHNIKUM
GASTRONOMICZNO - HOTELARSKIE to jedna ze szkół wchodzących w skład Zespołu
Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Jest to szkoła z bogatymi tradycjami
łącząca doświadczenie z nowoczesnością.
Obecnie możesz podjąć naukę w zawodzie:
- technik żywienia i usług gastronomicznych,
- technik hotelarstwa
- technik organizacji turystyki.
Ucząc
się w naszej szkole na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych
nabędziesz umiejętności, które pozwolą Ci podjąć pracę w zakładach żywienia
zbiorowego, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, organizacjach
ochrony konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o
żywieniu i żywności. Ponadto absolwenci tego kierunku mogą prowadzić własną
działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.
Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane są w ramach:
• zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach Centrum
Kształcenia Zawodowego
• praktyk zawodowych realizowanych w renomowanych hotelach i
restauracjach
Ucząc
się naszej szkole w zawodzie technik hotelarstwa zdobędziesz umiejętności,
które pozwolą Ci podjąć pracę m.in. w hotelach, ośrodkach wypoczynkowych,
zakładach uzdrowiskowych, zajazdach, pensjonatach, schroniskach, a także
współczesnej bazie ruchomej: promach, samolotach.
Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane są w ramach:
• praktyk zawodowych realizowanych w renomowanych hotelach i restauracjach,
min. Park Hotel, Radisson Blu,
Vulcan, Dana, Novotel, Ibis w Szczecinie
Podejmując
naukę w zawodzie technik organizacji turystyki zdobędziesz kwalifikacje
pozwalające na zatrudnienie w biurach podróży, punktach informacji turystycznej
oraz innych podmiotach świadczących usługi turystyczne.
Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane w ramach:
• praktyk zawodowych w szczecińskich biurach podróży
Uczniowie
na wszystkich kierunkach mają także możliwość udziału :
• w praktykach zawodowych na promach „UNITY LINE”,
•zajęć doradczo edukacyjnych, certyfikowanych kursów zawodowych: instruktor
turystyki specjalistycznej, wizerunek biznesowy w branży HORECA,
dietetyk ze specjalizacją chorób cywilizacyjnych, kuchnia nowoczesna,
kelner-barista, barman, sommelier , cukiernik ( egzaminy kwalifikacyjne i czeladnicze, płatne staże u pracodawców) - w ramach projektu "Akademia Zawodowców"
Ponadto
szkoła oferuje:
• kwalifikacyjne kursy zawodowe,
• możliwość rozwoju indywidualnych zainteresowań i uzdolnień poprzez udział w
zajęciach pozalekcyjnych, SKS oraz pracę w Samorządzie Szkolnym;
• wykorzystanie w nauczaniu Internetu i narzędzi e - learningu,
• stołówkę szkolną,
• bufet z bogatym asortymentem wyrobów własnych,
• sklepik z wyrobami cukierniczymi,
• internat dla dziewcząt i chłopców
Patronaty:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny - Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt,
Uniwersytet Szczeciński - Wydział Nauk o Ziemi,
Hotel Focus,
Hotele Courtyard i Moxy sieci Marriott,
Radisson Blue Hotel,
Park Hotel,
Novotel Hotel,
Hotel Vulcan.
• Dojazd od ul. Potulickiej (jeden przystanek przed pętlą tramwajową) - tramwaje linii nr 1,9
• Dojazd od Al. Piastów (przystanek na wysokości ulicy Szwoleżerów) - tramwaje linii 11,12,4
HISTORIA ZESPOŁU SZKÓŁ NR 6 IM. MIKOŁAJA REJA W SZCZECINIE
- Szkoła, znana powszechnie w Szczecinie jako popularny GASTRONOMIK, dziś funkcjonująca jako Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja, powołana została 1 września 1951 roku pismem Dyrekcji Okręgowej Szkolenia Zawodowego.
- Organizatorem i pierwszym dyrektorem był Bernard Kierzkowski. Szkoła nosiła wtedy nazwę Technikum Gastronomiczne.
-
Kolejnymi dyrektorami byli:
- w latach 1953-1972 - mgr Mieczysław Sywochop,
- w latach 1972-86 - mgr Jadwiga Gratkowska,
- w latach1986 - 2003 - mgr Edward Pokora,
- w latach 2003 - 2018 - mgr inż. Janina Krajewska,
- od 2018r. - dr n. med. Adam Grzegrzółka.
- W okresie swego istnienia szkoła występowała pod nazwą:
- od 1.09.1957r.-Technikum i Zasadnicza Szkoła Gospodarcza,
- od 1.09.1973r.-Zespół Szkół Zawodowych Nr 1,
- od 25.10.1975r.-Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Reja,
- od 01. 09. 2002r. - Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja.
- Dzisiejszy Gastronomik to przede wszystkim: wspaniała młodzież, doskonale wykwalifikowani nauczyciele oraz sumienni i oddani szkole pracownicy administracji i obsługi.
- Wysokie oceny i niezliczone pochwały uzyskała szkoła jako gospodarz ogromnej ilości prestiżowych imprez obsługiwanych oraz przygotowywanych od strony gastronomicznej przez nauczycieli i uczniów tej szkoły. W naszych murach odbywają się m.in.:
- prestiżowe konferencje,
- narady,
- eliminacje centralne Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności,
- konkursy zawodowe i sportowe.
- Szkolna społeczność znana jest z "wielkiego serca" i działań na rzecz środowiska lokalnego. Bierze udział min. w akcjach:
- I Ty zostaniesz Św. Mikołajem,
- Podaruj Dzieciom Iskierkę Radości,
- Dzwonek na Obiad, Paczka dla Bohatera,
- Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy,
- w cyklicznych akcjach charytatywnych,
- w imprezach choinkowych oraz imprezach z okazji Dnia Dziecka.
Koła zainteresowań:
• Koło Biologiczno - Ekologiczne Sowy,
• Koło Młodego Cukiernika,
• Koło Młodego Gastronoma,
• Koło Promocji Zdrowia
• Koło Języka Angielskiego – Angol
• Koło Informatyczne
• Szkolne Koło Turystyczno – Krajoznawcze
• Szkolny Kreator Sztuki Kelnerskiej
• Szkolny Klub Muzomianiaków
• Dyskusyjny Klub Filmowy
• SKS-y – sekcje piłki nożnej, piłki siatkowej, koszykówki
oraz
• Samorząd Szkolny
• Szkolne Koło Wolontariatu
• Szkolny Ośrodek Kariery
- współpraca ze szkołą Berufliche Schule der Hansestadt Rostock – Dienstleistung und Gewerbe
• "Jabłuszka w koszulkach" wpis na Listę Produktów
Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i
Rozwoju Wsi
• Perła 2018 oraz 2019 w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo –
Smaki Regionów” (Międzynarodowe Targi
POLAGRA w Poznaniu)
• I miejsce w Europejskim Finale Konkursu Przepisów w Paryżu 2019 ( międzynarodowy projekt Seafoodtomorrow)
• I miejsce w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo –
Smaki Regionów” 2019 (Piknik Nad Odrą)
• I miejsce w Wojewódzkim
Konkursie Sztuki Kulinarnej i Kelnerskiej „ Zasmakuj Pomorza Zachodniego”
• tytuł laureata i tytuł finalisty w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy i
Umiejętności Rolniczych 2019, 2020, 2021, 2022
• tytuł laureata i finalisty XXV Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu (2021, 2022)
• tutuły finalistów Zachodniopomorskiego Konkursu Wiedzy o Mózgu
• II i III miejsce w Wojewódzkim Konkursie Sztuki Kulinarnej
i Kelnerskiej (temat przewodni: „Kulinarna
przygoda z pstrągiem”)
• I i II miejsce w VII edycji Wojewódzkiego Konkursu Produktów tradycyjnych "Poszukiwacze smaków"
• I miejsce w wojewódzkim konkursie literackim pod
patronatem IPN "Współczesne dzieci Ireny
Sendlerowej"
• I miejsce w ogólnopolskim konkursie literackim "Twoja dzielnica - Twoja mównica" organizowanym przez Wydział Polonistyki UJ
• III miejsce w X Edycji Miejskiego Konkursu
Plastycznego i Literackiego „Ogrody pływające, czyli
Szczecin 2050”
• II miejsce w przeglądzie małych form teatralnych w konkursie "Nie zażywam to wygrywam"
• I miejsce w Halowym Turnieju Piłki Nożnej o Puchar Jana
Bosko
• II i III miejsce w Wojewódzkim Konkursie Literackim All about... travelling
abroad to practise English
• I miejsce w konkursie "Przystanek Sukces - biznes w
Szczecinie się opłaca" za najlepszy projekt
biznesplanu
• I miejsce za Dobroczynność wolontariuszy na
Zachodniopomorskim Forum Wolontariatu – Wolontariat w
szkole i nie tylko ramach Przystanku
Wolontariat
• I miejsce w wojewódzkim konkursie„Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem”,
• I miejsce w Wojewódzkim Konkursie Wiedzy o Kulturze Krajów Anglojęzycznych,
• najlepsi uczniowie uzyskali Stypendium Prezesa Rady
Ministrów oraz Nagrodę Prezydenta Miasta Szczecin
Świadectwem nieustannego rozwoju indywidualnych talentów naszych uczniów i pracujących z nimi nauczycieli są przyznane szkole zaszczytne tytuły i nagrody:
• „Szkoła z Klasą”,
• Brązowa Tarcza 2022 w rankingu najlepszych Techników w Polsce, organizowanym przez "Perspektywy" ,
• „Zachodniopomorska Szkoła Jakości”,
• „Szkoła Roku 2022" - II miejsce w rankingu portalu WaszaEdukacja.pl,
• „Najlepsze Technika 2022" - 5 miejsce w Szczecinie w rankingu portalu WaszaEdukacja.pl,
• „Szkoła Odkrywców Talentów”,
• „Szkoła bez przemocy”,
• „Szkoła promująca zdrowie”,
• „Szkoła Przyjazna Żywieniu i Aktywności Fizycznej ”,
• „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem”
• Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego
• Certyfikat Zachodniopomorskiej Szkoły z Życiem za
organizację akcji "Komórkomania" na rzecz Fundacji
DKMS
• Certyfikat Partnera Kampanii Społecznej „Pozwól Dziecku Rozkwitać”
• Patronat Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego
• Nagroda Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy 2019 za pielęgnowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego
• Klucz do Polskiej Spiżarni 2019 - wyróżnienie za wyjątkowy wkład w dziedzictwo kulinarne
• Zajęcia doradczo – edukacyjne w ramach Szkolnego Ośrodka
Kariery
• Zajęcia w ramach projektu „Akademia zawodowców” – certyfikowane kursy: instruktor turystyki specjalistycznej, wizerunek biznesowy w branży HORECA, dietetyk ze specjalizacją chorób cywilizacyjnych, kuchnia nowoczesna, kelner-barista, barman, sommelier , cukiernik (istnieje możliwość podejścia do egzaminu czeladniczego w zawodzie kucharz oraz cukiernik). Uczestnicy projektu mogą również ubiegać się o stypendium i odbyć płatne staże u pracodawców.
12 maja - Campus Zawodowy - (wybrane szkoły podstawowe) w godz: 9-14.
13 maja - Drzwi Otwarte w godz: 9-18.