Szczecin
Technikum
Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
Zespół szkół
Adres
ul.Gen. J. Sowińskiego 3, 70-236 Szczecin
Telefon
(91) 433 35 20
Fax
(91) 448 95 41
E-mail
Strona www
Dyrektor
dr n. med. Adam Grzegrzółka
Typ placówki
Technikum
Zdjęcia
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
  • Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie
Opis

Patronaty: 

Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny - Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt,

Uniwersytet Szczeciński - Wydział Nauk o Ziemi, 

Hotel Focus,

Hotele Courtyard i Moxy sieci Marriott,

Radisson Blue Hotel,

Park Hotel,

Novotel Hotel,

Hotel Vulcan.

Oferta
Dojazd
Siedziba szkoły położona jest w centrum miasta, na skrzyżowaniu ulic Kusocińskiego i Gen. J. Sowińskiego.
• Dojazd od ul. Potulickiej (jeden przystanek przed pętlą tramwajową) - tramwaje linii nr 1,9
• Dojazd od Al. Piastów (przystanek na wysokości ulicy Szwoleżerów) - tramwaje linii 11,12,4
Historia

HISTORIA ZESPOŁU SZKÓŁ NR 6 IM. MIKOŁAJA REJA W SZCZECINIE

  • Szkoła, znana powszechnie w Szczecinie jako popularny GASTRONOMIK, dziś funkcjonująca jako Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja, powołana została 1 września 1951 roku pismem Dyrekcji Okręgowej Szkolenia Zawodowego.
  • Organizatorem i pierwszym dyrektorem był Bernard Kierzkowski. Szkoła nosiła wtedy nazwę Technikum Gastronomiczne.
  • Kolejnymi dyrektorami byli:
    • w latach 1953-1972 - mgr Mieczysław Sywochop,
    • w latach 1972-86 - mgr Jadwiga Gratkowska,
    • w latach1986 - 2003 - mgr Edward Pokora,
    • w latach 2003 - 2018 - mgr inż. Janina Krajewska,
    • od 2018r.  - dr n. med. Adam Grzegrzółka.
  • W okresie swego istnienia szkoła występowała pod nazwą:
    • od 1.09.1957r.-Technikum i Zasadnicza Szkoła Gospodarcza,
    • od 1.09.1973r.-Zespół Szkół Zawodowych Nr 1,
    • od 25.10.1975r.-Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Reja,
    • od 01. 09. 2002r. - Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja.
  • Dzisiejszy Gastronomik to przede wszystkim: wspaniała młodzież, doskonale wykwalifikowani nauczyciele oraz sumienni i oddani szkole pracownicy administracji i obsługi.
  • Wysokie oceny i niezliczone pochwały uzyskała szkoła jako gospodarz ogromnej ilości prestiżowych imprez obsługiwanych oraz przygotowywanych od strony gastronomicznej przez nauczycieli i uczniów tej szkoły. W naszych murach odbywają się m.in.:
    • prestiżowe konferencje,
    • narady,
    • eliminacje centralne Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności,
    • konkursy zawodowe i sportowe.
  • Szkolna społeczność znana jest z "wielkiego serca" i działań na rzecz środowiska lokalnego. Bierze udział min. w akcjach:
    • I Ty zostaniesz Św. Mikołajem,
    • Podaruj Dzieciom Iskierkę Radości,
    • Dzwonek na Obiad, Paczka dla Bohatera,
    • Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy,
    • w cyklicznych akcjach charytatywnych,
    • w imprezach choinkowych oraz imprezach z okazji Dnia Dziecka.
Koła zainteresowań

Koła zainteresowań: 
• Koło Biologiczno - Ekologiczne Sowy, 
• Koło Młodego Cukiernika, 
• Koło Młodego Gastronoma, 
• Koło Promocji Zdrowia 
• Koło Języka Angielskiego – Angol
• Szkolne Koło Turystyczno – Krajoznawcze
• Szkolny Kreator Sztuki Kelnerskiej
• Szkolny Klub Muzomianiaków
• Dyskusyjny Klub Filmowy
• SKS-y – sekcje piłki nożnej, piłki siatkowej, koszykówki 
oraz 
• Samorząd Szkolny 
• Szkolne Koło Wolontariatu 
• Szkolny Ośrodek Kariery


Kontakty zagraniczne
  • współpraca ze szkołą Berufliche Schule der Hansestadt Rostock – Dienstleistung und Gewerbe
  • praktyki zawodowe w Niemczech w ramach współpracy z placówkami zagranicznymi: 

Park Hotel w miejscowości Sellin na wyspie Rugia, 
Steigenberger Hotels and Resorts w miejscowości Zingst

Osiągnięcia

• "Jabłuszka w koszulkach" wpis na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i
   Rozwoju Wsi

• Perła 2018 oraz 2019 w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” (Międzynarodowe Targi
   POLAGRA  w Poznaniu)

• I miejsce w Europejskim Finale Konkursu Przepisów w Paryżu 2019 ( międzynarodowy projekt Seafoodtomorrow)

• I miejsce w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2019 (Piknik Nad Odrą)
• I miejsce w Wojewódzkim Konkursie Sztuki Kulinarnej i Kelnerskiej „ Zasmakuj Pomorza Zachodniego”
• tytuł laureata i tytuł finalisty w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych 2019

• tytuł finalisty XXII Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu

• tutuły finalistów Zachodniopomorskiego Konkursu Wiedzy o Mózgu

• II i III miejsce w Wojewódzkim Konkursie Sztuki Kulinarnej i Kelnerskiej (temat przewodni: „Kulinarna
  przygoda z pstrągiem”)

• II miejsce i wyróżnienie w Wojewódzkim Konkursie Produktów tradycyjnych "Poszukiwacze smaków"

• I miejsce w wojewódzkim konkursie literackim pod patronatem IPN "Współczesne dzieci Ireny
  Sendlerowej"

• I, II i III miejsce w VIII Edycji Miejskiego Konkursu Plastycznego i Literackiego „Ogrody pływające, czyli
  Szczecin 2050”

• II miejsce w przeglądzie małych form teatralnych w konkursie "Nie zażywam to wygrywam"

• I miejsce w Halowym Turnieju Piłki Nożnej o Puchar Jana Bosko
• II i III miejsce w Wojewódzkim Konkursie Literackim All about... travelling abroad to practise English

• I miejsce w konkursie "Przystanek Sukces - biznes w Szczecinie się opłaca" za najlepszy projekt
   biznesplanu

• I miejsce za Dobroczynność wolontariuszy na Zachodniopomorskim Forum Wolontariatu – Wolontariat w
  szkole i nie tylko ramach Przystanku Wolontariat

• I miejsce w wojewódzkim konkursie„Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem”,

• I miejsce w Wojewódzkim Konkursie Wiedzy o Kulturze Krajów Anglojęzycznych,

• najlepsi uczniowie uzyskali Stypendium Prezesa Rady Ministrów oraz Nagrodę Prezydenta Miasta Szczecin

Świadectwem nieustannego rozwoju indywidualnych talentów naszych uczniów i pracujących z nimi nauczycieli są przyznane szkole zaszczytne tytuły i nagrody:

• „Szkoła z Klasą”,
• „Zachodniopomorska Szkoła Jakości”,
• „Szkoła Roku 2020" - I miejsce w szczecińskim plebiscycie szkół średnich

• „Szkoła Odkrywców Talentów”,
• „Szkoła bez przemocy”,

• „Szkoła promująca zdrowie”,

• „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem”

• Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego

• Certyfikat Zachodniopomorskiej Szkoły z Życiem za organizację akcji "Komórkomania" na rzecz Fundacji
   DKMS

• Certyfikat Partnera Kampanii Społecznej „Pozwól Dziecku Rozkwitać”

• Patronat Wydziału Biotechnologii i Hodowli Zwierząt Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego

• Nagroda Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy 2019 za pielęgnowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego

• Klucz do Polskiej Spiżarni 2019  - wyróżnienie za wyjątkowy wkład w dziedzictwo kulinarne

Współpraca z pracodawcami
Restauracja Ricoria Ristorante, Stara Rzeźnia, Hotele : Park Hotel, Focus, Radisson Blu, Novotel, Atrium, Vulcan, Dana, Ibis, Hotele Courtyard i Moxy sieci Marriott (od września 2020), promy Unity Line

Zajęcia pozalekcyjne

• Zajęcia doradczo – edukacyjne w ramach Szkolnego Ośrodka Kariery
• Zajęcia w ramach projektu
„Praktyka drogą do zatrudnienia” – nabywanie praktycznych umiejętności w zawodzie w zawodzie kucharz; szkolenia: barman, barista, sommelier
• Certyfikowane kursy kelnerskie, barmańskie i baristyczne
• Warsztaty Balonowe – kurs skręcania balonów


Zakres wiekowy
młodzież
Drzwi otwarte