TECHNIKUM
GASTRONOMICZNO - HOTELARSKIE to jedna ze szkół wchodzących w skład Zespołu
Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie. Jest to szkoła z bogatymi tradycjami
łącząca doświadczenie z nowoczesnością.
Obecnie możesz podjąć naukę w zawodzie:
- technik żywienia i usług gastronomicznych,
- technik hotelarstwa
- technik organizacji turystyki.
Ucząc
się w naszej szkole na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych
nabędziesz umiejętności, które pozwolą Ci podjąć pracę w zakładach żywienia
zbiorowego, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, organizacjach
ochrony konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o
żywieniu i żywności. Ponadto absolwenci tego kierunku mogą prowadzić własną
działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.
Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane są w ramach:
• zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych pracowniach Centrum
Kształcenia Zawodowego
• praktyk zawodowych realizowanych w renomowanych hotelach i restauracjach, min. Focus, Grand Focus, Park Hotel, Radisson Blu, Dana, Novotel, Ibis, Ibis Styles, Courtyard i Moxy sieci Marriott, Havet Resort & Spa w Dźwirzynie, Restauracja
Kuchnia Kraftowa, Restauracja Bona Pasta, Restauracja Kabuki Ramen, Restauracja
Evil Steak House, Restauracja Karkut w Szczecinie.
Ucząc
się naszej szkole w zawodzie technik hotelarstwa zdobędziesz umiejętności,
które pozwolą Ci podjąć pracę m.in. w hotelach, ośrodkach wypoczynkowych,
zakładach uzdrowiskowych, zajazdach, pensjonatach, schroniskach, a także
współczesnej bazie ruchomej: promach, samolotach.
Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane są w ramach:
•praktyk zawodowych realizowanych w renomowanych hotelach, min. Focus, Grand Focus, Park Hotel, Radisson Blu, Dana, Novotel, Ibis, Ibis Styles, Courtyard i Moxy sieci Marriott, Havet Resort & Spa w Dźwirzynie.
Podejmując
naukę w zawodzie technik organizacji turystyki zdobędziesz kwalifikacje
pozwalające na zatrudnienie w biurach podróży, punktach informacji turystycznej
oraz innych podmiotach świadczących usługi turystyczne.
Atrakcyjne warunki kształcenia zawodowego realizowane w ramach:
Uczniowie
na wszystkich kierunkach mają także możliwość udziału :
• w praktykach zawodowych na promach „UNITY LINE”,
Ponadto
szkoła oferuje:
• kwalifikacyjne kursy zawodowe,
• koła zainteresowań,
• siłownię,
• stołówkę szkolną,
• bufet,
• sklepik z wyrobami cukierniczymi,
• internat dla dziewcząt i chłopców.
Patronaty:
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny - Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt,
Uniwersytet Szczeciński - Wydział Nauk o Ziemi, Instytut Biologii,
Pomorski Uniwersytet Medyczny (od września 2024r.)
Hotel Focus, Grand Focus, Hotele Courtyard i Moxy sieci Marriott, Radisson Blu Hotel, Novotel Hotel.
• Dojazd od ul. Potulickiej (jeden przystanek przed pętlą tramwajową) - tramwaje linii nr 1,9
• Dojazd od Al. Piastów (przystanek na wysokości ulicy Szwoleżerów) - tramwaje linii 11,12,4
HISTORIA ZESPOŁU SZKÓŁ NR 6 IM. MIKOŁAJA REJA W SZCZECINIE
- 1951r. Decyzją Dyrekcji Okręgowej Szkolenia Zawodowego powołano Technikum Gastronomiczne.
- 1997r. Odbywa się I edycja Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu.
- 1999r. Powstaje Technikum Hotelarskie.
- 2002r. Szkoła przyjmuje nazwę Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, która funkcjonuje do dnia dzisiejszego.
- 2002r. Powołanie w skład Zespołu Szkół nr 6: XIX Liceum Ogólnokształcącego i I Liceum Profilowane.
- 2004r. Wprowadzenie w strukturę szkoły Technikum Uzupełniającego nr 2.
- 2011r. Powołano Centrum Kształcenia Praktycznego.
- 2012r. Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja zostaje członkiem prestiżowej sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.
- 2015r. Certyfikat i tytuł Szkoły Zawodowych Perspektyw.
- 2018r. Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja zdobywa Perłę w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
- 2019r.
- Technikum Gastronomiczne i Technikum Hotelarskie zostają połączone w Technikum Gastronomiczno - Hotelarskie.
- Powstaje Centrum Kształcenia Zawodowego nr 2.
- Nagroda Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę, za pielęgnowanie polskiego regionalnego dziedzictwa kulinarnego.
- Klucz do Polskiej Spiżarni 2019 - wyróżnienie na Międzynarodowych Targach Poznańskich za wyjątkowy wkład w dziedzictwo kulinarne.
- Mistrzostwo Polski w IX Mistrzostwach Uczniów Szkół Cukierniczych w Warszawie w ramach Targów EXPO - SWEET 2019.
- I miejsce w Europejskim Finale Konkursu Przepisów, w ramach międzynarodowego projektu SEAFOODTOMORROW. - 2020r.
- Otwarcie drugiego budynku internatu - dla chłopców.
- "Szkoła Roku 2020" - I miejsce w szczecińskim plebiscycie szkół średnich.
- Brązowa Tarcza dla Technikum Gastronomiczno - Hotelarskiego w Ogólnopolskim Rankingu "Najlepsze technikum w Polsce 2020" Fundacji Edukacyjnej " Perspektywy". - 2022r. Brązowa Tarcza dla Technikum Gastronomiczno - Hotelarskiego w Ogólnopolskim Rankingu "Najlepsze technikum w Polsce 2022" Fundacji Edukacyjnej " Perspektywy".
- 2023r. Srebrna Tarcza dla Technikum Gastronomiczno - Hotelarskiego w Ogólnopolskim Rankingu "Najlepsze technikum w Polsce 2023" Fundacji Edukacyjnej " Perspektywy".
- 2024r. Brązowa Tarcza dla Technikum Gastronomiczno - Hotelarskiego w Ogólnopolskim Rankingu "Najlepsze technikum w Polsce 2023" Fundacji Edukacyjnej " Perspektywy".
Koła zainteresowań:
• Koło Biologiczno - Ekologiczne "Sowy",
• Koło Młodego Cukiernika,
• Koło Młodego Gastronoma,
• Koło Promocji Zdrowia
• Szkolne Koło Turystyczno – Krajoznawcze "Bose Stopy"
• Szkolny Kreator Sztuki Kelnerskiej
• SKS-y – sekcje piłki nożnej, piłki siatkowej, koszykówki
oraz
• Samorząd Szkolny
• Szkolne Koło Wolontariatu
• Szkolny Ośrodek Kariery
* współpraca ze szkołą Berufliche Schule der Hansestadt Rostock – Dienstleistung und Gewerbe
- Członkostwo w Izbie Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego
- Główny organizator Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu w latach 2022-2025
- "Jabłuszka w koszulkach" wpis na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- Skills Poland 2022 – I miejsce w kategorii: gotowanie
- EuroSkills 2023 – Medal Doskonałości w kategorii: gotowanie
- I miejsce - Perła w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” (Międzynarodowe Targi POLAGRA w Poznaniu)
- I miejsce w Europejskim Finale Konkursu Przepisów w Paryżu ( międzynarodowy projekt Seafoodtomorrow)
- I miejsce w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
- I miejsce w Wojewódzkim Konkursie Sztuki Kulinarnej i Kelnerskiej „ Zasmakuj Pomorza Zachodniego”
- III miejsce w konkursie „Wyzwanie MAKRO Chefa”
- tytuł laureata i tytuł finalisty w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
- tytuł laureata i finalisty Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu
- III miejsce w Wojewódzkim Konkursie Produktów tradycyjnych "Poszukiwacze smaków", organizowanym przez Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
- Stypendium Prezesa Rady Ministrów
- Nagroda Prezydenta Miasta Szczecin
- „Szkoła z Klasą”
- „Szkoła Roku 2022" - II miejsce w rankingu portalu WaszaEdukacja.pl
- „Najlepsze Technika 2022" - 5 miejsce w Szczecinie w rankingu portalu WaszaEdukacja.pl
- Brązowa Tarcza 2024 w rankingu najlepszych Techników w Polsce, organizowanym przez "Perspektywy"
- „Zachodniopomorska Szkoła Jakości”
- „Szkoła Odkrywców Talentów”
- „Szkoła bez przemocy”
- „Szkoła promująca zdrowie”
- „Szkoła Przyjazna Żywieniu i Aktywności Fizycznej ”
- „Szkoła promująca zalecenia Europejskiego kodeksu walki z rakiem”
- Certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego
- Certyfikat Zachodniopomorskiej Szkoły z Życiem za organizację akcji "Komórkomania" na rzecz Fundacji DKMS
- Certyfikat Partnera Kampanii Społecznej „Pozwól Dziecku Rozkwitać”
- Nagroda Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej Andrzeja Dudy 2019 za pielęgnowanie regionalnego dziedzictwa kulinarnego z okazji 100-lecia odzyskania niepodległości przez Polskę
- Klucz do Polskiej Spiżarni 2019 - wyróżnienie za wyjątkowy wkład w dziedzictwo kulinarne
Koła zainteresowań
23 marca 2024r.
20 kwietnia 2024 r.