Powiat Ostrowski
Technikum
Technikum w ZSU - 1 tb2 technik usług kelnerskich
Nazwa oddziału

 1 tb2 technik usług kelnerskich

Liczba miejsc

 0

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • Język polski
  • Matematyka

dodatkowe

  • Geografia
  • Informatyka

Przedmioty rozszerzone

 Geografia

 Język obcy nowożytny

Opis

Technik usług kelnerskich

„Dobry serwis może uratować złe jedzenie.

Ale dobre jedzenie nigdy nie uratuje złego serwisu.”

 

Na kierunku technik usług kelnerskich dowiesz się jak profesjonalnie obsługiwać  klientów lokalu od momentu ich wejścia, aż do opuszczenia go. Nauczysz się jak należy powitać gości, przedstawić menu, udzielić wszelkich informacji odnośnie serwowanych potraw i napojów, pomóc w wyborze poszczególnych dań, jak przyjąć zamówienie i je odpowiednio zrealizować.

Dowiesz się, że technik usług kelnerskich jako osoba mająca bezpośredni kontakt                         z klientami, z jednej strony stanowi wizytówkę lokalu, a z drugiej podczas rozmów z gośćmi może uzyskiwać informacje dotyczące ich oceny danego miejsca i sugestii, mogących polepszyć jakoś oferowanych usług.

Od technika usług kelnerskich wymagana jest przede wszystkim wysoka kultura osobista, ogłada  i komunikatywność. Musi to być osoba otwarta, potrafiąca szybko nawiązać właściwy kontakt z klientem.  Technik usług kelnerskich musi umieć doradzić gościom właściwy wybór, odpowiadać na wszelkie potrzeby klientów, a równocześnie nie może narzucać się ze swoją obecnością. Do niego jednak należy stworzenie sympatycznej atmosfery, zachęcającej do ponownych odwiedzin, dlatego technik usług kelnerskich musi być osobą wzbudzającą zaufanie, miłą, z poczuciem humoru.

Bardzo przydatną umiejętnością, obecnie coraz częściej wręcz niezbędną w tej pracy, jest znajomość języków obcych.


Miejscem pracy dla technika usług kelnerskich są wszelkiego rodzaju instytucje, związane            z gastronomią – hotele, restauracje, kawiarnie, puby lub dyskoteki. Technicy usług kelnerskich mogą także pracować dla firm cateringowych.