- Nazwa oddziału
-
Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
matematyka
język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Lubisz gotować? To wybierz kierunek Technik żywienia i usług gastronomicznych
W czasie nauki zostaniesz przygotowany do pracy na stanowiskach związanych z kompleksową organizacją i obsługą gastronomiczną różnego rodzaju imprez okolicznościowych. Poznasz specyfikę funkcjonowania firm cateringowych, zakładów żywienia zbiorowego, restauracji i innych.
W dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych poznasz tajniki zawodu i zostaniesz profesjonalnie przygotowany do przyszłej pracy oraz podjęcia studiów wyższych na kierunkach związanych z technologią żywności.
Tu nauczysz się sporządzania potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi recepturami oraz opracowywania własnych przepisów. Twoim miejscem pracy będą restauracje, hotele, publiczne miejsca żywienia, stołówki, ośrodki wypoczynkowe, pokłady statków, jak również własna działalność cateringowa i obsługa prywatnych imprez. Poznasz różne metody i techniki obróbki wstępnej i cieplnej.
Nauczysz się obsługi nowoczesnego sprzętu i urządzeń gastronomicznych.
Możesz też otworzyć własną działalność gospodarczą.
Zajęcia praktyczne odbywają się w szkolnych pracowniach gastronomicznych i u pracodawców na terenie Łowicza i okolic.
To kierunek dla osób, które kochają kulinaria i chcą rozwijać swoją pasję!