Łowicz
Technikum
Technikum nr 3 w Łowiczu - Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
Nazwa oddziału

 Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone

matematyka

język angielski

Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Lubisz gotować? To wybierz kierunek Technik żywienia i usług gastronomicznych

W czasie nauki zostaniesz przygotowany do pracy na stanowiskach związanych z kompleksową organizacją i obsługą gastronomiczną różnego rodzaju imprez okolicznościowych. Poznasz specyfikę funkcjonowania firm cateringowych, zakładów żywienia zbiorowego, restauracji i innych.

W dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych poznasz tajniki zawodu i zostaniesz profesjonalnie przygotowany do przyszłej pracy oraz podjęcia studiów wyższych na kierunkach związanych z technologią żywności.

Tu nauczysz się sporządzania potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi recepturami oraz opracowywania własnych przepisów. Twoim miejscem pracy będą restauracje, hotele, publiczne miejsca żywienia, stołówki, ośrodki wypoczynkowe, pokłady statków, jak również własna działalność cateringowa i obsługa prywatnych imprez. Poznasz różne metody i techniki obróbki wstępnej i cieplnej.

 Nauczysz się obsługi nowoczesnego sprzętu i urządzeń gastronomicznych.

 Możesz też otworzyć własną działalność gospodarczą.

Zajęcia praktyczne odbywają się w szkolnych pracowniach gastronomicznych i u pracodawców na terenie Łowicza i okolic.

To kierunek dla osób, które kochają kulinaria i chcą rozwijać swoją pasję!