Łomża
Technikum
Technikum Nr 7 im. Ludwika Bojanusa - Technik technologii żywności
Nazwa oddziału

 Technik technologii żywności

Liczba miejsc

 28

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • chemia

Przedmioty rozszerzone

chemia

Zawody

 Technik technologii żywności

Opis

Kształcenie w zawodzie technik technologii żywności odbywa się w technikum przez 5 lat po 8-klasowej szkole podstawowej.

Szkoła przygotowuje do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  1. planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów spożywczych z uwzględnieniem przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska;
  2. dobierana surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów spożywczych;
  3. wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń zgodnie z systemami zarządzania jakością;
  4. magazynowania surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych i wyrobów gotowych;
  5. oceniania jakości gotowego wyrobu spożywczego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne.

Perspektywy zatrudnienia po ukończeniu szkoły:

  • w zakładach przetwórstwa spożywczego,
  • w laboratoriach badania i oceny surowców i wyrobów spożywczych,
  • w handlu i obrocie artykułami spożywczymi,
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej.