Łańcut
Technikum
Technikum
Zespół szkół
Adres
49, Łańcut, 37-100 Wysoka
Telefon
172253211, 172255904
Fax
172255904
E-mail
Strona www
Dyrektor
Dorota Szmuc
Typ placówki
Technikum
Zdjęcia
  • Nasza szkoła
  • Planuj z nami swoją przyszłość!
  • Technik usług kelnerskich
  • Technik hotelarstwa
  • Technik żywienia i usług gastronomicznych
  • Kelner
  • Kucharz
  • Nasze zawody - Technikum
  • Nasze zawody - Szkoła Branżowa
  • Ulotka 2024/2025
  • Warsztaty z Master Chefem
  • Warsztaty z Master Chefem
  • Kurs barmański
  • Kurs barmański
  • Pokaz cukierniczy Mistrza Kuchni p. Grzegorza Olejarki
  • Praktyki w Grecji
  • Integracja- skałki
  • Praktyki na promach
  • Praktyki na promach
  • Praktyki na promach
Opis

Zespół Szkół w Wysokiej to szkoła o długoletniej tradycji, z przestronną bazą lokalową, nowoczesnymi pracowniami: gastronomiczną, hotelarską, kelnerską, komputerową; a także kompleksem boisk sportowych Orlik; pełnowymiarową salą gimnastyczną; siłownią; świetlicą, biblioteką. Kształci uczniów na poziomie technikum i branżowej szkoły I stopnia. Technikum proponuje następujące zawody: Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych, Technik Usług Kelnerskich, Technik Hotelarstwa. Przygotowuje przyszłych absolwentów do zdawania egzaminu maturalnego oraz egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie. Absolwent szkoły ma możliwość podjęcia nauki na studiach wyższych lub pracy zawodowej. Oferta szkoły jest dostosowana do potrzeb na rynku pracy. Przygotowujemy uczniów do udziału w konkursach i olimpiadach oraz zawodach sportowych. Nasi uczniowie biorą udział w dodatkowych dwutygodniowych praktykach na promach SKANIA, POLONIA, WOLIN pływających ze Świnoujścia do Ystad i Trelleborgu. Szkoła posiada Certyfikat Rejonowy i Wojewódzki jako Szkoła Promująca Zdrowie. Prężnie działają organizacje szkolne, takie jak: Samorząd Uczniowski, Szkolne Koło Caritas. W Zespole Szkół w Wysokiej odbywają  się liczne imprezy szkolne i środowiskowe, na przykład: Dzień Hotelarstwa i Gastronomii, Dzień Promocji Zdrowia, spotkania ze znanymi Mistrzami Kuchni.

Nasze dodatkowe atuty to: atrakcyjne kierunki kształcenia, dodatkowe kwalifikacje w ramach kursów np. kelnerski, barmański, interesujące praktyki zawodowe, nowoczesne pracownie przedmiotowe, kompleks boisk rekreacyjno – sportowych „Orlik”, możliwość korzystania z basenu w sąsiedztwie szkoły, jednozmianowy rozkład zajęć, dofinansowanie dowozu uczniów, opieka pedagoga szkolnego, psychologa i pedagoga specjalnego.

Jesteśmy szkołą bezpieczną i przyjazną dla uczniów.

Co wyróżnia naszą szkołę?                      

  • młodzież podczas wszystkich lat edukacji rozwija swoje umiejętności zawodowe: uczestnicząc w praktykach zawodowych krajowych i zagranicznych, biorąc udział w stażach zawodowych, kursach: baristycznym, kelnerskim, animacji czasu wolego, ma możliwość odbywać ponadprogramowe praktyki na Cyprze, Rodos, Kos oraz na promach
  • jesteśmy małą szkołą, w której uczniowie i nauczyciele znają się - dzięki temu panuje u nas miła, przyjazna atmosfera, a nauczycielom  łatwiej jest dostrzec ewentualne problemy młodzieży i im przeciwdziałać
  • ofertę edukacyjną dostosowujemy do zainteresowań uczniów i potrzeb lokalnego rynku pracy,
  • uczniowie nie tylko zdobywają wiedzę i umiejętności, ale także realizują swoje pasje, 
  • cechuje nas wysoki poziom kształcenia w szkolnictwie zawodowym i jest to możliwe dzięki ścisłej współpracy z lokalnymi, krajowymi i zagranicznymi podmiotami gospodarczymi,  u których odbywa się praktyczna nauka zawodu,
  • indywidualizacja w procesie edukacji - pomagamy najsłabszym uczniom w wyrównywaniu szans w nauczaniu, a także umożliwiamy rozwój zdolnej młodzieży.

 

Oferta
Współpraca z pracodawcami

Zespół Szkół w Wysokiej współpracuje z pracodawcami głównie przy organizacji miesięcznych praktyk zawodowych oraz ponadprogramowych praktyk zawodowych. Po okresie pandemicznym branża hotelarsko-gastronomiczna jest jedną z najbardziej  rozwijających się gałęzi gospodarki. Lecz aby   być   dobrze  zorientowanym   i wiedzieć dokładnie „co w    trawie piszczy” nie można zdobywać wiedzy tylko w szkolnych murach, dlatego nasza młodzież odbywa miesięczne praktyki zawodowe w atrakcyjnych miejscach  w Polsce. Są to hotele, pensjonaty, restauracje nad morzem (Jastrzębia Góra, Jurata, Władysławowo, Niechorze, Mrzeżyno Gryfickie itp.), w górach (Zakopane, Kościelisko,  Polańczyk,  Solina,  Myczkowce, Arłamów,  Czarna k. Ustrzyk  Dolnych,  Iwonicz-Zdrój) oraz na miejscu tzn.   w Rzeszowie  i Łańcucie

            Dzięki bardzo dużemu zaangażowaniu nauczycieli, Zespół Szkół  im. T. Kościuszki  w Wysokiej umożliwia swoim uczniom wyjazdy  na ponadprogramowe praktyki. Nie chodzi    w nich tylko  o integrację  ale przede wszystkim o zdobywanie nowej wiedzy i doświadczeń, której nie znajdziemy w żadnym z podręczników   i    nikt nam   jej nie przekaże, bo   przecież każdy   wie, że  podróże kształcą.  Dzięki   uprzejmości i podpisanej  przez szkołę   kilkanaście     lat temu umowy   partnerskiej z   firmą Unity  Line  Limited Sp. z o.o.  Oddział  w Polsce z siedzibą  w Szczecinie, po raz kolejny młodzież naszej szkoły odbywała w roku szkolnym 2022/2023 ponadprogramowe 2-u tygodniowe praktykę na promach SKANIA, POLONIA, WOLIN pływających ze Świnoujścia do Ystad i Trelleborgu.   W sumie z tej formy praktyk skorzystało  blisko 20 osób. Praktyki cieszą się dużym zainteresowaniem wśród uczniów naszej szkoły. Dla młodzieży jest  to nowe, ciekawe doświadczenie. Wyjazdy są okazją do nabywania  nowych doświadczeń. Potwierdzeniem odbytej praktyki są   otrzymane certyfikaty  i referencje w języku polskim i angielskim. Organizujemy również 2-tygodniowe praktyki zawodowe na Cyprze w ramach projektu "Nowe doświadczenia - nowe szanse". Młodzież naszej szkoły ma możliwość wyjazdu również na płatne 3,5-miesięczne ponadprogramowe praktyki zagraniczne  w Grecji na wyspach Rodos i Kos. Organizatorem  wyjazdu jest szkoła przy współudziale   Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, z którą szkoła ma podpisaną umowę o współpracy. Uczniowie pracują w sieci  hoteli  Louis Collossos Hotel, Atlantica Porto Bello Royal  na różnych stanowiskach   m.in. w barze, restauracji, kuchni i dziale housekeeping`u.        

Ponadto współpracujemy z Centrum Informacji  i Planowania Kariery Zawodowej przy WUP  w Rzeszowie (wycieczki dydaktyczne klasy np. „Jak znaleźć pracę czyli skuteczne metody szukania pracy”; warsztaty w formie Virtual Reality (VR) na terenie naszej szkoły „Widzę siebie w tym zawodzie! Nowoczesne technologie w poradnictwie zawodowym”). Wyjeżdżamy na wycieczki edukacyjne do hoteli i restauracji  w Rzeszowie i Łańcucie.


 


 

Zakres wiekowy
15 - 20 lat
Drzwi otwarte

W dniach 27 marca i 5 kwietnia 2024r. odbyły się Dni Otwarte dla Ósmoklasistów szkół podstawowych z powiatu łańcuckiego oraz  z miasta  Łańcuta. Zaproszeni goście mieli okazję uczestniczyć w warsztatach zorganizowanych  w pracowniach zawodowych naszej szkoły.


Może być zdjęciem przedstawiającym 5 osób    Może być zdjęciem przedstawiającym 5 osób    Może być zdjęciem przedstawiającym 13 osób i tekst 


Może być zdjęciem przedstawiającym 6 osób    Może być zdjęciem przedstawiającym 10 osób Może być zdjęciem przedstawiającym 4 osoby i ludzie uczą się  

Może być zdjęciem przedstawiającym 10 osób Może być zdjęciem przedstawiającym 7 osób Może być zdjęciem przedstawiającym 6 osób i ludzie uczą się 

Może być zdjęciem przedstawiającym 9 osób, włosy blond i tekst  Może być zdjęciem przedstawiającym 4 osoby  Może być zdjęciem przedstawiającym 6 osób, fondue i tekst Może być zdjęciem przedstawiającym 4 osoby, ludzie uczą się i tekst „ZESPÓŁ SZKÓŁ IM KOŚCIUSZKI W WYSOKIEJ ZYWIENIA TECHNIK SZKOLT 3 GASTRONOMICZNYCH HOTELARSTWA”



Współpraca z uczelniami wyższymi

Współpracujemy z:

Ø  Uniwersytetem Rzeszowskim - Wydział Biologiczno-Rolniczy /wycieczki dydaktyczne, konferencje/;

Ø  Wyższą Szkołą Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu (3,5 miesięczne ponadprogramowe praktyki zawodowe w Grecji);

Ø  Szkołą Artystyczną pana Wiesława Kuci w Lublinie - /warsztaty, szkolenia branżowe/;

Ø  Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie -  Wydziału Nauk o Żywności  i Biotechnologii /warsztatów/;

Ø  Wyższą Szkołą Gospodarki w Bydgoszczy / olimpiady/;

Ø Małopolską Szkołę Gościnności w Myślenicach /Ogólnopolski Konkurs Turystyczno-Hotelarski „Mistrz Gościnności – Concierge”/

Kontakty zagraniczne

Współpraca naszej szkoły ze szkołami w Europie opierała się głównie na projektach unijnych Comenius, Leonardo da Vinci, Erasmus plus.

Projekty unijne dotyczą wielu poziomów edukacji szkolnej i są w nie zaangażowani nie tylko uczniowie oraz pedagodzy, ale również władze lokalne, rodzice, uczelnie wyższe i organizacje pozarządowe. Ich celem jest pomóc nauczycielom i uczniom lepiej zrozumieć oraz zapoznać się z różnorodną kulturą, językami i wartościami poszczególnych krajów europejskich.

1.  Projekt Comenius 2010-2012: „My traditions in our Europe” – Moje tradycje w naszej Europie

Założeniem projektu Comenius była pomoc młodym ludziom w zdobywaniu podstawowych umiejętności i kompetencji potrzebnych do rozwoju osobistego, przyszłego zatrudnienia i bycia aktywnymi obywatelami Uczestniczyły w nim szkoły z Litwy, Belgii i Norwegii. Nauczyciele i uczniowie mieli okazję poznać jak wygląda szkolnictwo zawodowe w tych krajach, odwiedzając kolejno szkoły w Wilnie, Kortrijk i Fusa. W grudniu 2011 roku nasza szkoła miała przyjemność gościć nauczycieli i uczniów z wyżej wymienionych krajów.

2.  Projekt Leonardo da Vinci 2012-2014: „Europe defines unity and diversity in food culture” – Jedność i różnorodność w kulturze jedzenia

Głównym celem projektu Leonardo da Vinci było zapoznanie z gastronomią odwiedzanych krajów, różnicami i podobieństwami w sposobie przyrządzania oraz podawania potraw i napojów. Uczniowie oraz nauczyciele mieli okazję poznać kulturę i język innych krajów europejskich. Uczestniczyły  w nim szkoły z Turcji i Rumunii. Odwiedziliśmy szkoły w takich miejscowościach jak Piatra-Neamt i Suceava w Rumunii oraz w Kayseri w Turcji. Nasza szkoła była gospodarzem spotkania w październiku 2013 roku.

3. Projekt Erasmus plus "Nowe doświadczenia - nowe szanse"  

W roku szkolnym 2019/ 2020 rozpoczęliśmy  realizację projektu „Nowe doświadczenia – nowe szanse” w ramach programu Erasmus plus Akcja KA 102 w którym uczniowie kierunków: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych,  technik usług kelnerskich mogli  odbyć dwutygodniowe praktyki na Cyprze, w Limassol.

Koła zainteresowań

W szkole działają koła zainteresowań: Szkolne Koło Caritas, Koło Gastronomiczne i "Spotkania z fotografią" oraz cyklicznie organizowane są bożonarodzeniowe i wielkanocne warsztaty rękodzielnicze.



Osiągnięcia

Wyróżnienie w V Ogólnopolskim Konkursie Turystyczno- Hotelarskim MISTRZ GOŚCINNOŚCI –CONCIERGE

Udział w XIV Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej  

Stypendium Prezesa Rady Ministrów

II miejsce w Powiatowej Licealiadzie w Drużynowym tenisie stołowym dziewcząt i chłopców

I miejsce w  Mikołajkowych Mistrzostwach  Łańcuta w pływaniu o Puchar Dyrektora MOSiR –u

I i II miejsce w zawodach  pływackich o Puchar Burmistrza Miasta Łańcuta

Wyróżnienie  w „XXIV Olimpiadzie Wiedzy w zakresie BHP w rolnictwie indywidualnym”

II miejsce w wojewódzkim konkursie „Poznaj swoje prawa w pracy” organizowanym przez Państwową Inspekcję Pracy   w Rzeszowie

Wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie ZUS pt. „Jak zachęcić babcię i dziadka do założenia konta w banku?”

Wyróżnienie w XXV Małopolskim Konkursie Gastronomicznym  pod hasłem: „Powróćmy jak za dawnych lat…” 

Dojazd

Szkoła położona jest 2 km od Łańcuta. Dojazd do szkoły możliwy jest liniami lokalnych przewoźników PKS Leżajsk, Transpoll oraz Bus Mariusz.



Historia

Szkoła posiada blisko 80-letnią historię.

Nazwa i adres jednostki przetwarzającej dane
Zespół Szkół im. T. Kościuszki w Wysokiej
Telefon jednostki przetwarzającej dane
172253211
E-mail jednostki przetwarzającej dane
sekretariat@zswysoka.pl
Adres email IODO
rodo@gminalancut.pl