- Nazwa oddziału
- 
                Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych 
- Cykl kształcenia
- 
                        5 
- Języki obce
- 
   
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - język obcy nowożytny
 - biologia
 
- Przedmioty rozszerzone
- 
                        - biologia
- język angielski
 
- Zawody
- 
                            Technik żywienia i usług gastronomicznych 
- Opis
- 
                    Technik żywienia i usług gastronomicznych – to kierunek dla ludzi z pasją, którzy chcą profesjonalnie przygotowywać potrawy i napoje, organizować przyjęcia okolicznościowe oraz wyżywienie dla różnych grup ludności, a także dla osób dbających o zdrowy tryb życia i lubiących przygody ze sztuką kulinarną.
 Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na rynku pracy.
 Informacje dodatkowe
 Uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych uzyskują dodatkowo specjalizację: dietetyk/cukiernik.
 Szkoła realizuje liczne projekty finansowane z funduszy europejskich. Obecnie w ramach projektu „Dobry zawód – lepsza przyszłość” uczniowie odbywają płatne, miesięczne staże w renomowanych obiektach gastronomiczno-hotelarskich w regionie oraz zdobywają certyfikaty na organizowanych przez szkołę kursach baristycznych, barmańskich i kelnerskich.
 W ramach współpracy z firmą Unity Line Sp. z o.o. uczniowie mogą odbywać ponadprogramowe, dwutygodniowe praktyki na promach: „Gryf”, „Skania”, „Polonia. Szkoła od kilku lat współpracuje z Wydziałem Biologiczno-Rolniczym Uniwersytetu Rzeszowskiego. Uczniowie oraz nauczyciele mają możliwość uczestniczyć w wykładach oraz warsztatach ćwiczeniowych.