- Nazwa oddziału
- 
                Technikum Usług Kelnerskich 
- Cykl kształcenia
- 
                        5 
- Języki obce
- 
   
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - język obcy nowożytny
 - biologia
 
- Przedmioty rozszerzone
- 
                        - geografia
- język angielski
 
- Zawody
- 
                            Technik usług kelnerskich 
- Opis
- 
                    Technik usług kelnerskich to jeden z najważniejszych zawodów gastronomicznych, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy, co jest spowodowane rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi, także organizowaniem w lokalach coraz większej liczby przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.
 Zawód technik usług kelnerskich jest odpowiedni dla osób otwartych, pozytywnie nastawionych do ludzi, którzy z łatwością komunikują się z otoczeniem. Absolwenci tego kierunku poszukiwani są przez pracodawców prowadzących zakłady gastronomiczne, którzy cenią pracownika dobrze wykształconego, wykonującego swoją pracę profesjonalnie, ze szczególną dbałością o wysoką jakość świadczonych usług. Bezpośredni kontakt z gośćmi wymaga od kelnera dużej koncentracji, odporności na stres, szczególnych predyspozycji psychofizycznych i wysokiej kultury osobistej oraz miłej aparycji.
 Informacje dodatkowe – uczniowie tego kierunku zdobywają w naszej szkole dodatkową wiedzę i umiejętności w ramach specjalizacji: barman. Szkoła realizuje liczne projekty finansowane z funduszy europejskich. Obecnie w ramach projektu „Dobry zawód – lepsza przyszłość” uczniowie odbywają płatne, miesięczne staże w renomowanych obiektach gastronomiczno-hotelarskich w regionie oraz zdobywają certyfikaty na organizowanych przez szkołę kursach baristycznych, barmańskich i kelnerskich.