- Nazwa oddziału
-
1 C - cukiernik (m)
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , plastyka , biologia , geografia , chemia , technika (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Zawody
-
Cukiernik
- Opis
-
CUKIERNIK – z innowacją pedagogiczną TWÓRCA I DEKORATOR MINI DESERÓW (pracownik młodociany)
Podczas nauki zawodu uczeń zdobywa wiedzę z technologii produkcji cukierniczej, różnych metod przygotowywania i wypiekania ciast i deserów, sposobu ich dekorowania oraz podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej. Uczy się też obsługi maszyn i urządzeń oraz organizacji procesów produkcji cukierniczej. Odbywa też zajęcia praktyczne w nowocześnie wyposażonych zakładach cukierniczych, aby móc wykorzystać i utrwalać w ten sposób wiadomości teoretyczne i kształtować niezbędne umiejętności w tym zawodzie.
Ponadto w czasie nauki:
- poznasz
tajniki pieczenia ciast i sporządzania deserów,
- nauczysz się
trudnej sztuki dekorowania wyrobów cukierniczych,
- poznasz
rodzaje ciast i deserów z różnych stron świata,
- dowiesz się
jak założyć i prowadzić własną cukiernię lub ciastkarnię i jak być
w tym lepszym od konkurencji, - nauczysz się
obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji cukierniczej,
- dowiesz się,
jak wykorzystywać przepisy na ciasta i desery,
- odbędziesz
zajęcia praktyczne w nowoczesnych zakładach cukierniczych,
- będziesz
pracownikiem młodocianym w rozumieniu Kodeksu Pracy,
- za swoją
pracę otrzymasz wynagrodzenie,
- zdobędziesz
doświadczenie zawodowe,
- poznasz
rynek pracodawców.
Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie cukiernik:
· SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Po zakończeniu 3 letniej nauki uczeń szkoły branżowej może przystąpić do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe przeprowadzanego przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną w Krakowie i otrzymać dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik lub do egzaminu w Cechu Rzemiosł Różnych i otrzymać tytuł czeladnika.
Wymagane jest zaświadczenie od pracodawcy o przyjęciu na praktyczną naukę zawodu – druk do pobrania w sekretariacie szkoły.
- poznasz
tajniki pieczenia ciast i sporządzania deserów,