Krosno
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 2 im. Ks. Stanisława Szpetnara - K - kucharz
Nazwa oddziału

 K - kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • Język polski
  • Matematyka

dodatkowe dwa przedmioty z najwyższą oceną z niżej wymienionych

  • Język obcy nowożytny ,  Plastyka ,  Biologia ,  Chemia ,  Technika

Opis

KUCHARZ

 

W trakcie nauki uczeń zdobędzie umiejętności:

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
  • stosowania receptur gastronomicznych,
  • układania i oceny jadłospisów,
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  • współpracy w zespole,
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw.

 

Uczniowie uczący się w zawodach gastronomicznych mogą uczestniczyć w dodatkowych zajęciach:

 

Innowacja

CATERING DIETETYCZNY

 

Innowacja przeznaczona jest dla uczniów klas branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz.

Uczniowie w czasie zajęć uczą się:

  • przygotowywania kompleksowej i profesjonalnej obsługi gastronomicznej różnych przyjęć okolicznościowych,
  • przygotowywania posiłków dietetycznych zgodnie z zasadami żywienia,
  • organizowania oprawy kulinarnej praktycznie każdego wydarzenia w dowolnym miejscu,
  • organizowania obsługi obiadów z dowozem na miejsce,
  • przygotowywania pięciu zbilansowanych posiłków odpowiadających dietetycznym potrzebom klienta.

 

Wszystkie podjęte działania zagwarantują uczniom wysoki poziom kształcenia i zwiększą możliwość znalezienia zatrudnienia. Współczesna gastronomia jest branżą ciągle rozwijającą się i oczekującą od pracowników szerokiego wachlarza umiejętności. Jest to szczególnie istotne w mniejszych zakładach gastronomicznych, gdzie od pracownika wymaga się szerokiego zakresu kwalifikacji. Innowacja zapewnia zdobycie wiadomości i przygotowania zawodowego wychodzących poza ramy obowiązującego programu nauczania.

 

Zajęcia praktyczne  organizuje szkoła we własnych pracowniach szkolnych, a także restauracjach i innych placówkach gastronomicznych na terenie miasta pod kierunkiem  nauczyciela.

 

Możliwości zatrudnienia: wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej: bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, szpitale, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy, restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne.

 

Po zakończeniu 3 letniej nauki uczeń szkoły branżowej  przystąpi do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań, który przeprowadzi  Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie i otrzyma dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w zawodzie kucharz.

 

Absolwent branżowej szkoły I stopnia może kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.

 

Obowiązuje zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kształcenia w zawodzie kucharz. Skierowanie na bezpłatne badanie lekarskie będzie wydane w naszej szkole po opublikowaniu listy kandydatów zakwalifikowanych do przyjęcia.