- Nazwa oddziału
 - 
                
1F TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
 - Cykl kształcenia
 - 
                        
5
 - Języki obce
 - 



                     - Przedmioty punktowane
 - 
                            
obowiązkowe
- język polski
 - matematyka
 
dodatkowe
- biologia
 
 - Przedmioty rozszerzone
 - 
                        
- język angielski
 
 - Zawody
 - 
                            
Technik żywienia i usług gastronomicznych
 - Opis
 - 
                    TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMINCZYCHZawód technika żywienia i usług gastronomicznych to nowy zawód, który powstał z zawodów kucharza, technika żywienia i gospodarstwa domowego technika organizacji usług gastronomicznych. Obecnie zawód ten pozwoli fachowo i merytorycznie przygotować młodzież do wykonywania pracy w branży gastronomicznej jako kucharz, kelner oraz doradca żywieniowy potrafiący zaplanować, opracować i wdrożyć dietę.TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCHAbsolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań:
- OCENA JAKOŚCI ŻYWIENIA ORAZ JEJ PRZECHOWYWANIE,
 - SPORZĄDZANIA I EKSPEDYCJI POTRAW I NAPOJÓW,
 - PLANOWANIA I OCENY ŻYWIENIA,
 - ORGANIZOWANIE PRODUKCJI GASTRONOMICZNEJ,
 - PLANOWANIE I REALIZACJA USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
 
Na tym kierunku masz możliwość zdobycia następującej wiedzy i umiejętności:- WYPOSAŻANIE I ZASADY BEZPIECZEŃSTWA W GASTRONOMII
 - DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA W GASTRONOMII
 - TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA Z TOWAROZNAWSTWEM
 - JĘZYK OBCY W GASTRONOMII
 - PODSTAWY ŻYWIENIA
 - ORGANIZACJA PRODUKCJI GASTRONOMICZNEJ
 - USŁUGI GASTRONOMICZNE
 - PROCESY TECHNOLOGICZNE W GASTRONOMII
 - PRACOWNIA OBSŁUGI GOŚCI
 - PRACOWNIA PLANOWANIA ŻYWIENIA I PRODUKCJI GASTRONOMICZNEJ
 
Zajęcia praktyczne realizujemy w profesjonalnej pracowni gastronomicznej