- Nazwa oddziału
-
1g-kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- informatyka
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Kwalifikacje
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
ZADANIA ZAWODOWE
Kucharz może wykonywać zadania zawodowe w zakresie:
• oceniania jakości produktów,
• przechowywania żywności,
• obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
• obsługi sprzętu gastronomicznego,
• przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
• wydawania dań.
PERSPEKTYWY PRACY
Absolwent branżowej szkoły I stopnia w zawodzie kucharz może pracować:
• w restauracjach,
• w zakładach gastronomicznych,
• w hotelach,
• w kawiarniach, pubach, dyskotekach,
• w firmach cateringowych,
• podczas imprez okolicznościowych,
• we własnej firmie.