- Nazwa oddziału
-
1ap piekarz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- Zawody
-
Piekarz
- Opis
-
Piekarz Piekarz odpowiada za właściwe przygotowanie mieszanek surowcowych mąk i dodatków. Surowce do wyrobu ciasta muszą być doprowadzone do odpowiedniej temperatury, właściwie odsiane i napowietrzone. Do podstawowych obowiązków piekarza należy przygotowanie ciasta w specjalnych mieszarkach, zgodnie z recepturą, przeprowadzenie jego fermentacji z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie uformowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta w bochenki chleba lub bułki. Wyrośnięte, uformowane pieczywo trafia do pieca piekarskiego, gdzie pod czujnym okiem piekarza jest wypiekane z zachowaniem zasad technologicznych. Pieczywo po wypieku jest przekazywane do magazynu wyrobów gotowych, a następnie trafia do konsumenta. Często piekarnie produkują też galanterię piekarską, np.: rogale, chałki, słodkie bułki drożdżowe
Uczniowie naszej szkoły odbywają praktyczną naukę zawodu u pracodawcy 2 lub 3 dni w tygodniu, w warunkach rzeczywistych, co daje możliwość doskonałego opanowania sztuki piekarskiej pod okiem profesjonalistów. Umowa o pracę z pracownikiem młodocianym, jako forma odbywania zajęć praktycznych, jest okazją nie tylko do otrzymywania comiesięcznego wynagrodzenia ale również pozwala młodemu człowiekowi na nabycie doświadczenia w poruszaniu się na rynku pracy.