- Nazwa oddziału
-
I TTŻ technik technologii żywności
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
- chemia
- Zawody
-
Technik technologii żywności
- Opis
-
Zdrowe odżywianie jest modne. Coraz więcej osób chce mieć ładną sylwetkę i cieszyć się dobrym zdrowiem. Dlatego na rynku jest coraz więcej pracy dla specjalistów od żywienia.
Ponadto w naszym regionie powstaje coraz więcej punktów gastronomicznych, związanych z wypoczynkiem i turystyką letnią oraz zimową, które będą zatrudniać wykwalifikowaną kadrę. Tam możesz znaleźć pracę.
Technik technologii żywności kieruje i nadzoruje wytwarzanie wysokiej jakości artykułów spożywczych i cukierniczych oraz zajmuje się opracowywaniem receptur, instrukcji technologicznych i norm zakładowych dla wyrobu.
Uczniowie tego kierunku uczestniczą w licznych wycieczkach przedmiotowych do zakładów przemysłu spożywczego, gdzie zapoznają się z funkcjonowaniem i technologią procesu produkcyjnego oraz systemami zapewnienia jakości zdrowotnej żywności.Nasza szkoła zapewnia i umożliwia młodzieży odbycie praktyk szkolnych w zakładach pracy, takich jak np: restauracje, bary, stacje sanitarno- epidemiologiczne, zakłady przetwórstwa spożywczego, laboratoria przyzakładowe itd. Jest to okazja do wykorzystania zdobytych wiadomości w praktyce i zapoznania się ze specyfiką zawodu.