- Nazwa oddziału
-
1 TK technik usług kelnerskich
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik usług kelnerskich
- Opis
-
Technik usług kelnerskich wykonuje czynności związane z:
- fachową i kompleksową obsługą gości w zakładach gastronomicznych;
- obsługą przyjęć okolicznościowych;
- obsługą kelnerską innych imprez;
- świadczeniem usług cateringowych poza zakładem gastronomicznym;
- kelnerską obsługą gości w pokoju hotelowym.
W związku z rozwojem świadczonych usług na rynku pracy w tej branży w: placówkach żywieniowych, kawiarniach, dostarczaniem posiłków do miejsc pracy, instytucji użyteczności publicznej i do domów klienta, następuje wzrost możliwości zatrudnienia kelnerów, a osoby marzące o podjęciu pracy, otwarciu własnej restauracji czy kawiarni mają szerokie możliwości.
Absolwenci tego kierunku mogą również kontynuować naukę na wyższych uczelniach.
W trakcie trwania nauki uczeń będzie zdawał egzaminy z następujących kwalifikacji:HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich.
HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych.