- Nazwa oddziału
-
1 TZ technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań:
- ocena jakości żywienia oraz jej przechowywanie,
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
- planowania i oceny żywienia,
- organizowanie produkcji gastronomicznej,
- planowanie i realizacja usług gastronomicznych.
W trakcie trwania nauki uczeń zdobędzie kwalifikacje w zakresie:HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Przedmioty uzupełniające:
- Dietetyka;
- Aranżacja wnętrz gastronomicznych.
Praktyka zawodowa:
Praktyki młodzież realizuje w wybranym przez siebie lub szkołę (na wniosek ucznia) zakładzie gastronomicznym zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu.DARMOWE PRAWO JAZDY KAT. B
Absolwent tego kierunku może podjąć pracę w:
-zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, itp.);
-w instytucjach zajmujących się obrotem żywnością;
-w indywidualnych i zbiorowych gospodarstwach domowych (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, itp.).
- prowadzić własną działalność usługowo-gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystyki.
Może kontynuować także naukę na studiach wyższych na dowolnie wybranym kierunku.