- Nazwa oddziału
-
1 H GASTRONOMIA
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
biologia
język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i prawidłowej obsługi konsumenta.Absolwent jest przygotowany do: sporządzania potraw, napojów i półproduktów kulinarnych zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami konsumentów, organizowania produkcji gastronomicznej, zapewniania bezpieczeństwa oraz jakości zdrowej żywności. Technik żywienia i usług gastronomicznych może być zatrudniony w zakładach gastronomicznych, firmach cateringowych, obiektach hotelowych, pensjonatach, domach wczasowych, jednostkach gospodarczych prowadzących działalność gastronomiczną. Absolwent może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.W trakcie kształcenia uczeń ma możliwość uzyskania kwalifikacji wyodrębnionych dla danego zawodu.Kwalifikacje:
- K1 Sporządzanie potraw i napojów TG.07
- K2 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych TG.16