- Nazwa oddziału
-
TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań:
· - ocena jakości żywienia oraz jej przechowywanie;
· - sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
· - planowania i oceny żywienia;
· - organizowanie produkcji gastronomicznej;
· - planowanie i realizacja usług gastronomicznych.
Nauka trwa 5 lat.
W zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych realizowane będą przedmioty ogólnokształcące, przedmioty zawodowe oraz dwa przedmioty poszerzające wiedzę zawodową:
• dietetyka;
• estetyka w gastronomii.
W zakresie rozszerzonym przedmiotem będzie:
Przedmioty punktowane:
· - J. polski;
· - Matematyka;
· - Biologia;
· - J. angielski.
Uczeń technikum żywienia i usług gastronomicznych w trakcie nauki zdaje egzaminy
z następujących kwalifikacji:
HTG.02Przygotowanie i wydawanie dań;
HTG.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.