- Nazwa oddziału
-
I TTŻ technik technologii żywności
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- wiedza o społeczeństwie
- Przedmioty rozszerzone
-
- chemia
- język angielski
- Zawody
-
Technik technologii żywności
- Opis
-
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI produkuje wyroby cukiernicze, wyroby piekarskie i przetwory mięsne i tłuszczowe, produkuje wyroby spożywcze z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, organizuje i nadzoruje produkcję wyrobów spożywczych. Ponadto prowadzi dokumentację dotyczącą rozliczeń produkcji gastronomicznej, obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne, organizuje i nadzoruje obsługę konsumentów.. Na rynku jest coraz więcej pracy dla specjalistów od żywienia. Zdrowe odżywianie jest modne. Coraz więcej osób chce mieć ładną sylwetkę i cieszyć się dobrym zdrowiem. Ponadto, także w naszym regionie powstaje coraz więcej punktów gastronomicznych, związanych z wypoczynkiem i turystyką letnią oraz zimową, które będą zatrudniać wykwalifikowaną kadrę. Technik technologii żywności może bowiem pracować w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego, w instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, w halach produkcyjnych, magazynach, chłodniach, laboratoriach, pomieszczeniach biurowych, w placówkach zajmujących się wytwarzaniem żywności, jej przechowywaniem i handlem. Może też samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Uczeń w trakcie nauki uzyskuje kwalifikacje zawodowe:
SPC.01. - Produkcja wyrobów cukierniczych.
SPC.07. - Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
Wymagane zaświadczenie lekarskie stwierdzające możliwość wykonywania zawodu. Skierowanie na badania otrzymasz w sekretariacie szkoły.