Zamość
Technikum
Technikum Lider w Zamościu - 1bt - technik hotelarstwa
Nazwa oddziału

 1bt - technik hotelarstwa

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • geografia

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
  • geografia
Zawody

 Technik hotelarstwa

Opis

Technik hotelarstwa to zawód w prężnie rozwijającej się branży.

Hotelarz zajmuje się organizacją i świadczeniem usług noclegowych                        i gastronomicznych oraz innych usług związanych z pobytem gościa w obiekcie hotelarskim. Ustala zestaw oferowanych usług hotelarskich, sposób ich świadczenia oraz opracowuje politykę handlową. Współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi hotelarskie oraz zbiera opinie o preferencjach klientów, analizuje oferty konkurencji i na bieżąco obserwuje rynek hotelarski. W tej pracy na pewno nie można popaść w rutynę – wynika to z nieustannie zmieniających się gości i konieczności zindywidualizowanego podejścia do ich potrzeb i wymagań.


Trendy rozwojowe i doświadczenia wielu krajów na całym świecie wskazują, że jest to zawód rozwojowy i wymagający coraz wyższych kwalifikacji, ponieważ wymagania gości hotelowych ciągle rosną i aby im sprostać należy cały czas podnosić ogólny standard usług.

Poziom usług świadczonych przez hotelarza, obok ceny, jest podstawowym kryterium przesądzającym o wyborze hotelu przez klienta.


KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE:

1. HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

2. HGT.06. Realizacja usług w recepcji

Posiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie technik hotelarstwa, potrafi:

- określać podstawowe umiejętności i predyspozycje niezbędne do wykonywania zawodu hotelarza;

- klasyfikować obiekty hotelarskie i noclegowe;

- posługiwać się podstawową terminologią z zakresu hotelarstwa i turystyki;

- klasyfikować usługi hotelarskie;

- rozróżniać jednostki mieszkalne oraz ich wyposażenie;

- wykonywać prace związane z utrzymaniem czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych;

- przygotowywać jednostki mieszkalne dla gości hotelowych;

- przestrzegać zasad odpowiedzialności materialnej dotyczącej wyposażenia obiektu i mienia gości;

- przygotowywać śniadania hotelowe i świadczyć room service na zamówienie gościa;

- użytkować sprzęt i urządzenia pomocnicze do przygotowania i podawania potraw i napojów śniadaniowych;

- oferować usługi dodatkowe zgodnie z ofertą obiektu świadczącego usługi hotelarskie;

- obsługiwać seminaria/konferencje w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;

- realizować zamówienie gościa na usługi dodatkowe;

- przygotowywać oferty hotelowe zgodnie z potrzebami gości;

- stosować zasady rezerwacji usług dla gości indywidualnych i grup zorganizowanych;

- dokonywać rezerwacji usług hotelarskich, wykorzystując systemy rezerwacyjne;

- przygotowywać dokumentację związaną z rezerwacją usług hotelarskich;

- obsługiwać gości w recepcji;

- udzielać informacji gościom obiektu hotelarskiego;

- sporządzać dokumentację związaną z procedurami check-in i check-out oraz pobytem gościa w hotelu;

- przygotowywać informacje związane z obsługą gościa dla innych komórek organizacyjnych obiektu;

- przyjmować płatności za realizację usług hotelarskich;

- sporządzać dokumentację związaną z rozliczaniem kosztów pobytu gości;

- rozliczać koszty pobytu gości zgodnie z procedurami  w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

Zajęcia dodatkowe "Współczesne trendy i techniki w gastronomii" proponowane są również uczniom w zawodzie technik hotelarstwa, obejmują treści wykraczające poza podst. programową nauczania w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: m.in. wykorzystanie nowoczesnych technik kulinarnych w szczególności kuchni molekularnej (sous-vide, dekonstrukcja, sferyfikacja, emulgacja, piankowanie), wykorzystanie produktów regionalnych (sery, mięso, ryby), gotowanie zgodnie z ideą slow food, kuchnia międzynarodowa, podst. cukiernictwa, nowoczesna prezentacja potraw, carving. Uczestnicy projektu w ramach tych zajęć zdobędą i rozwiną kompetencje uniwersalne (kreatywność, innowacyjność, umiejętności krytycznego myślenia, umiejętności pracy zespołowej w kontekście środowiska pracy).                    

     

Wszystkie umiejętności zarówno teoretyczne jak i praktyczne można zdobyć ucząc się w Technikum "LIDER" w Zamościu w zawodzie technik hotelarstwa.