- Nazwa oddziału
-
1bt - technik hotelarstwa
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- geografia
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
Technik hotelarstwa to zawód w prężnie rozwijającej się branży.
Hotelarz zajmuje się organizacją i świadczeniem usług noclegowych i gastronomicznych oraz innych usług związanych z pobytem gościa w obiekcie hotelarskim. Ustala zestaw oferowanych usług hotelarskich, sposób ich świadczenia oraz opracowuje politykę handlową. Współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi hotelarskie oraz zbiera opinie o preferencjach klientów, analizuje oferty konkurencji i na bieżąco obserwuje rynek hotelarski. W tej pracy na pewno nie można popaść w rutynę – wynika to z nieustannie zmieniających się gości i konieczności zindywidualizowanego podejścia do ich potrzeb i wymagań.
Trendy rozwojowe i doświadczenia wielu krajów na całym świecie wskazują, że jest to zawód rozwojowy i wymagający coraz wyższych kwalifikacji, ponieważ wymagania gości hotelowych ciągle rosną i aby im sprostać należy cały czas podnosić ogólny standard usług.
Poziom usług świadczonych przez hotelarza, obok ceny, jest podstawowym kryterium przesądzającym o wyborze hotelu przez klienta.
KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE:
1. HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
2. HGT.06. Realizacja usług w recepcjiPosiadacz dyplomu zawodowego w zawodzie technik hotelarstwa, potrafi:
- określać podstawowe umiejętności i predyspozycje niezbędne do wykonywania zawodu hotelarza;
- klasyfikować obiekty hotelarskie i noclegowe;
- posługiwać się podstawową terminologią z zakresu hotelarstwa i turystyki;
- klasyfikować usługi hotelarskie;
- rozróżniać jednostki mieszkalne oraz ich wyposażenie;
- wykonywać prace związane z utrzymaniem czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych;
- przygotowywać jednostki mieszkalne dla gości hotelowych;
- przestrzegać zasad odpowiedzialności materialnej dotyczącej wyposażenia obiektu i mienia gości;
- przygotowywać śniadania hotelowe i świadczyć room service na zamówienie gościa;
- użytkować sprzęt i urządzenia pomocnicze do przygotowania i podawania potraw i napojów śniadaniowych;
- oferować usługi dodatkowe zgodnie z ofertą obiektu świadczącego usługi hotelarskie;
- obsługiwać seminaria/konferencje w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
- realizować zamówienie gościa na usługi dodatkowe;
- przygotowywać oferty hotelowe zgodnie z potrzebami gości;
- stosować zasady rezerwacji usług dla gości indywidualnych i grup zorganizowanych;
- dokonywać rezerwacji usług hotelarskich, wykorzystując systemy rezerwacyjne;
- przygotowywać dokumentację związaną z rezerwacją usług hotelarskich;
- obsługiwać gości w recepcji;
- udzielać informacji gościom obiektu hotelarskiego;
- sporządzać dokumentację związaną z procedurami check-in i check-out oraz pobytem gościa w hotelu;
- przygotowywać informacje związane z obsługą gościa dla innych komórek organizacyjnych obiektu;
- przyjmować płatności za realizację usług hotelarskich;
- sporządzać dokumentację związaną z rozliczaniem kosztów pobytu gości;
- rozliczać koszty pobytu gości zgodnie z procedurami w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
Zajęcia dodatkowe "Współczesne trendy i techniki w gastronomii" proponowane są również uczniom w zawodzie technik hotelarstwa, obejmują treści wykraczające poza podst. programową nauczania w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: m.in. wykorzystanie nowoczesnych technik kulinarnych w szczególności kuchni molekularnej (sous-vide, dekonstrukcja, sferyfikacja, emulgacja, piankowanie), wykorzystanie produktów regionalnych (sery, mięso, ryby), gotowanie zgodnie z ideą slow food, kuchnia międzynarodowa, podst. cukiernictwa, nowoczesna prezentacja potraw, carving. Uczestnicy projektu w ramach tych zajęć zdobędą i rozwiną kompetencje uniwersalne (kreatywność, innowacyjność, umiejętności krytycznego myślenia, umiejętności pracy zespołowej w kontekście środowiska pracy).
Wszystkie umiejętności zarówno teoretyczne jak i praktyczne można zdobyć ucząc się w Technikum "LIDER" w Zamościu w zawodzie technik hotelarstwa.