Zamość
Technikum
Technikum Nr 5 w Zamościu - 1 TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 1 TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód, stworzony dla osób interesujących się sztuką kulinarną. Daje wiele możliwości samorealizacji i rozwijania pasji. Prężnie rozwijająca się branża gastronomiczna bezustannie poszukuje ludzi potrafiących doskonale radzić sobie z planowaniem i organizacją żywienia.

Technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań:

- ocena jakości żywienia oraz jej przechowywanie;

- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;

- planowania i oceny żywienia;

- organizowanie produkcji gastronomicznej;

- planowanie i realizacja usług gastronomicznych.

 

Absolwent kończący szkolę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań w zakresie:

- przechowywania żywności;

- sporządzania potraw i napojów;

- planowania i analizowania sposobów żywienia;

- organizacji produkcji gastronomicznej;

- wykonywania usług gastronomicznych.

 

Kwalifikacje:
HTG.02
Sporządzanie potraw i napojów;

HTG.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.


Praktyka zawodowa, nauka jazdy i inne uprawnienia:

- liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin);

- miejsce realizacji praktyk zawodowych: restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów Szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.

 

Przedmiot rozszerzony:

- biologia lub język angielski

Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w:

- zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, itp.);

- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością;

 - indywidualnych i zbiorowych gospodarstwach domowych (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, itp.);

Ponadto może prowadzić własną działalność usługowo-gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystyki. Może kontynuować także naukę na studiach wyższych na dowolnie wybranym kierunku.