- Nazwa oddziału
-
1 TZ - technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód, stworzony dla osób interesujących się sztuką kulinarną. Daje wiele możliwości samorealizacji i rozwijania pasji. Prężnie rozwijająca się branża gastronomiczna bezustannie poszukuje ludzi potrafiących doskonale radzić sobie z planowaniem i organizacją żywienia.
Technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań:
- ocena jakości żywienia oraz jej przechowywanie;
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
- planowania i oceny żywienia;
- organizowanie produkcji gastronomicznej;
- planowanie i realizacja usług gastronomicznych.
Absolwent kończący szkolę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań w zakresie:
- przechowywania żywności;
- sporządzania potraw i napojów;
- planowania i analizowania sposobów żywienia;
- organizacji produkcji gastronomicznej;
- wykonywania usług gastronomicznych.
Kwalifikacje:
HTG.02 Sporządzanie potraw i napojów;HTG.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Praktyka zawodowa, nauka jazdy i inne uprawnienia:- liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godzin);
- miejsce realizacji praktyk zawodowych: restauracje wolnostojące i przyhotelowe, zakłady żywienia zbiorowego świadczące szeroki zakres usług, podmioty świadczące usługi gastronomiczne z obsługą kelnerską oraz inne podmioty stanowiące potencjalne miejsce zatrudnienia absolwentów Szkół prowadzących kształcenie w zawodzie.
Przedmiot rozszerzony:
- biologia lub język angielski
Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w:- zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, bary, itp.);
- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością;
- indywidualnych i zbiorowych gospodarstwach domowych (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, itp.);
Ponadto może prowadzić własną działalność usługowo-gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystyki. Może kontynuować także naukę na studiach wyższych na dowolnie wybranym kierunku.