- Nazwa oddziału
-
1F TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMINCZYCHZawód technika żywienia i usług gastronomicznych to nowy zawód, który powstał z zawodów kucharza, technika żywienia i gospodarstwa domowego technika organizacji usług gastronomicznych. Obecnie zawód ten pozwoli fachowo i merytorycznie przygotować młodzież do wykonywania pracy w branży gastronomicznej jako kucharz, kelner oraz doradca żywieniowy potrafiący zaplanować, opracować i wdrożyć dietę.TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCHAbsolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań:
- OCENA JAKOŚCI ŻYWIENIA ORAZ JEJ PRZECHOWYWANIE,
- SPORZĄDZANIA I EKSPEDYCJI POTRAW I NAPOJÓW,
- PLANOWANIA I OCENY ŻYWIENIA,
- ORGANIZOWANIE PRODUKCJI GASTRONOMICZNEJ,
- PLANOWANIE I REALIZACJA USŁUG GASTRONOMICZNYCH.
Na tym kierunku masz możliwość zdobycia następującej wiedzy i umiejętności:- WYPOSAŻANIE I ZASADY BEZPIECZEŃSTWA W GASTRONOMII
- DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA W GASTRONOMII
- TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA Z TOWAROZNAWSTWEM
- JĘZYK OBCY W GASTRONOMII
- PODSTAWY ŻYWIENIA
- ORGANIZACJA PRODUKCJI GASTRONOMICZNEJ
- USŁUGI GASTRONOMICZNE
- PROCESY TECHNOLOGICZNE W GASTRONOMII
- PRACOWNIA OBSŁUGI GOŚCI
- PRACOWNIA PLANOWANIA ŻYWIENIA I PRODUKCJI GASTRONOMICZNEJ
Zajęcia praktyczne realizujemy w profesjonalnej pracowni gastronomicznej