Technikum "LIDER" w Zamościu jest szkołą niepubliczną, której Osobą prowadzącą jest Centrum Kształcenia "MENTOR" w Lublinie.
Na zamojskim rynku
oświatowym funkcjonuje od 2007 roku i kształci młodzież pięcioletnim cyklu nauki w zawodach:
technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarz, technik logistyk, technik informatyk.
Szkoła dysponuje dobrze wyposażoną bazą dydaktyczną i zapewnia wszystkim uczniom bezpłatne komplety podręczników przez cały cykl nauki. Młodzież technikum korzysta z dobrze wyposażonych sal lekcyjnych, a także ze specjalistycznych pracowni: fryzjerskich, multimedialnych, gastronomiczno-hotelarskiej, informatycznej, sali TV i biblioteki.
Technikum nastawia się w szczególności na pracę z uczniami. Proces dydaktyczno-wychowawczy realizowany jest w warunkach dostosowanych do potrzeb uczniów oraz sprzyjających ich rozwojowi. Cała społeczność szkolna dba o to, by atmosfera w szkole sprzyjała uczeniu się.
Nauczyciele wspierają uczniów w trudnych sytuacjach edukacyjnych, stosują metody dostosowane do ich potrzeb i możliwości. Szkoła w procesie edukacyjnym i wychowawczym adekwatnie do potrzeb uczniów stosuje nowatorskie rozwiązania, które poszerzają możliwości aktywności zawodowej ucznia, stwarzają warunki do dobrego przygotowania do zawodu oraz pogłębiania pasji i zainteresowań. W szkole realizuje się podstawę programową z wykorzystaniem zalecanych warunków i sposobów jej realizacji.
Szkoła promuje najlepszych absolwentów poprzez coroczne wręczanie, tzw. "LIDERA" - nagrody dla ucznia z najwyższą średnią ocen.
Tradycją szkoły jest organizacja cyklicznych halowych imprez sportowych dla uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych Zamościa oraz okolicznych gmin, tj.: Turniej piłki nożnej chłopców i dziewcząt o Puchar Dyrektora Technikum "LIDER", Turniej piłki siatkowej dziewcząt i Turniej piłki nożnej chłopców. Jest to szkoła, która propaguje zdrowy styl życia, aktywność ruchową i rywalizację opartą na zasadach fairplay.
W szkole realizowane są:
- przygotowanie do matury,
- wiedza specjalistyczna, zawodowa,
- przygotowanie do egzaminu zawodowego ,
- znajomość języków obcych,
- znajomość programów komputerowych ogólnych i specjalistycznych w zawodzie technik hotelarstwa,
- praktyczne przygotowanie do danej pracy,
- praktyki zawodowe uczniów w renomowanych hotelach i restauracjach,
- doświadczenie zawodowe zdobywane jeszcze w trakcie nauki,
- profesjonalne przygotowanie dokumentów aplikacyjnych i do rozmowy z pracodawcą,
- kształtowanie umiejętności interpersonalnych i predyspozycji osobowościowych niezbędnych lub przydatnych w pracy, tj.: komunikatywność, systematyczność, kreatywność, innowacyjność, samodzielność, zdolności analityczne, chęć uczenia się, dyspozycyjność, motywacja, entuzjazm, prężność i zaradność, uczciwość, solidność, otwartość na doświadczenia, umiejętność pracy w grupie, zdolności przywódcze - umiejętność kierowania i inspirowania innych, stabilność emocjonalna, odporność na stres, optymizm.
Technikum "LIDER" w Zamościu charakteryzuje się wyjątkowym klimatem. Młodzież przychodząc do technikum może liczyć na pomoc i zrozumienie pedagogów, a dzięki własnemu zaangażowaniu i pracowitości, uczy się jak podołać wymogom stawianym przez współczesny świat.
Technikum "LIDER" w Zamościu kształci na zamojskim rynku oświatowym od 2007 roku.
Tutaj możesz zdobyć zawód:
* technik żywienia i usług gastronomicznych,
* technik hotelarstwa,
* technik logistyk,
* technik informatyk,
* technik usług fryzjerskich.
W szkole realizowany jest projekt unijny "LIDER ZAWODOWIEC" skierowany do uczniów Technikum "LIDER" w Zamościu. W ramach projektu nasza pracownia gastronomiczna została doposażona w najnowocześniejsze sprzęty, dodatkowo uczniowie maja możliwość uczestniczenia w zajęciach gastronomicznych i płatnych stażach.
Zajęcia dodatkowe "Współczesne trendy i techniki w gastronomii" obejmują treści wykraczające poza podst. programową nauczania w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: m.in. wykorzystanie nowoczesnych technik kulinarnych, w szczególności kuchni molekularnej (sous-vide, dekonstrukcja, sferyfikacja, emulgacja, piankowanie), wykorzystanie produktów regionalnych (sery, mięso, ryby), gotowanie zgodnie z ideą slow food, kuchnia międzynarodowa, podst. cukiernictwa, nowoczesna prezentacja potraw, carving. Uczestnicy projektu w ramach tych zajęć zdobędą i rozwiną kompetencje uniwersalne -kreatywność, innowacyjność, umiejętności krytycznego myślenia, umiejętności pracy zespołowej w kontekście środowiska pracy.
Uczniowie technikum mają również możliwość uczestniczenia w dodatkowych zajęciach z przedmiotów ogólnokształcących:
* język polski
* język angielski
* matematyka
Stypendyści - Stypendium Prezesa Rady Ministrów
Nasi uczniowie i absolwenci osiągają znaczące sukcesy sportowe na arenach krajowych i zagranicznych w zapasach i sumo.