- Nazwa oddziału
-
Kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- plastyka
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Zawód: Kucharz
Kwalifikacja: HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
W trzyletnim cyklu kształcenia szkoła przygotowuje do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, restauracjach, kawiarniach, punktach gastronomicznych i do podjęcia własnej działalności gospodarczej.
W procesie kształcenia uczeń poznaje zakres materiału teoretycznego i praktycznego z technologii i towaroznawstwa gastronomicznego, obsługi maszyn i urządzeń oraz podstaw żywienia. Uczniowie praktyczną naukę zawodu odbywają z trzech nowoczesnych pracowniach gastronomicznych.
Po ukończeniu szkoły uczeń będzie potrafił:
- profesjonalnie dekorować potrawy,
- sporządzać potrawy i napoje,
- planować zakupy,
- planować i sporządzać karty menu,
- prowadzić działalność gastronomiczną,
- obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów,
- posługiwać się językami obcymi (angielskim),
- współpracować w zespole.
Ciekawa praca
Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu itp
Po nabyciu doświadczenia kucharz może pełnić funkcje kierownicze: kierownika zakładu gastronomicznego lub produkcji.
Kucharz może prowadzić też samodzielną działalność gospodarczą.
Absolwenci szkoły branżowej mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.