Sandomierz
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Komisji Edukacji Narodowej - Kucharz
Nazwa oddziału

 Kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • plastyka

Zawody

 Kucharz

Opis

Zawód: Kucharz

    Kwalifikacja: HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań

    W trzyletnim cyklu kształcenia szkoła przygotowuje do pracy w zakładach żywienia zbiorowego, restauracjach, kawiarniach, punktach gastronomicznych i do podjęcia własnej działalności gospodarczej.

    W procesie kształcenia uczeń poznaje zakres materiału teoretycznego i praktycznego z technologii i towaroznawstwa gastronomicznego, obsługi maszyn i urządzeń oraz podstaw żywienia. Uczniowie praktyczną naukę zawodu odbywają z trzech nowoczesnych pracowniach gastronomicznych. 

    Po ukończeniu szkoły uczeń będzie potrafił: 

  • profesjonalnie dekorować potrawy,
  • sporządzać potrawy i napoje,
  • planować zakupy,
  • planować i sporządzać karty menu,
  • prowadzić działalność gastronomiczną,
  • obliczać wartości energetyczną i odżywczą produktów,
  • posługiwać się językami obcymi (angielskim),
  • współpracować w zespole.

    Ciekawa praca

    Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu itp

    Po nabyciu doświadczenia kucharz może pełnić funkcje kierownicze: kierownika zakładu gastronomicznego lub produkcji.

    Kucharz może prowadzić też samodzielną działalność gospodarczą.

    Absolwenci szkoły branżowej mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.