Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego
Chłapowskiego w Bolechowie ma swoją lokalizację dwóch budynkach: W BOLECHOWIE i
W MUROWANEJ GOŚLINIE. W Bolechowie młodzież kształci się na poziomie liceum
ogólnokształcącego i technikum, natomiast w Murowanej Goślinie na poziomie
technikum, branżowej szkoły I stopnia i liceum ogólnokształcącego dla dorosłych.
W szkole panuje rodzinna atmosfera, uczniowie nie są anonimowi, zapewnione mają
poczucie bezpieczeństwa. W 2019 roku została oddana do użytku nowa część placówki,
dzięki czemu powstało nowoczesne centrum edukacji zawodowej. W ostatnich latach
zabytkowy budynek naszej szkoły został gruntownie wyremontowany. Odnowiono sale
lekcyjne: pracownie wyposażono w najnowocześniejszy sprzęt.
TECHNIKUM W MUROWANEJ GOŚLINIE: W opinii wielu uczniów jest to szkoła wyjątkowa i niepowtarzalna. W roku szkolnym 2024/2025 uczniowie klas pierwszych będą mogli kształcić się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa. W nowoczesnej pracowni gastronomicznej i hotelarskiej odbywają się zajęcia praktyczne, natomiast praktyki zawodowe szkoła organizuje dla uczniów w najlepszych lokalach gastronomicznych, obiektach hotelowych Poznania i okolic oraz na promach Unity Line. Absolwenci mają możliwość kontynuowania nauki na studiach wyższych, podjęcia pracy w renomowanych restauracjach i hotelach lub rozpoczęcia własnej działalności gospodarczej. Rytm życia w szkole wyznaczają różne uroczystości i imprezy. Niemalże każdego dnia dzieje się coś ciekawego, godnego uwagi, świadczącego o pasji i zaangażowaniu uczniów. Dla pedagogów naszej szkoły ważne jest to, by zapewnić dobry poziom kształcenia, wspierać i kształtować młodych ludzi, aby w przyszłości świadomie i odpowiedzialnie funkcjonowali w życiu. Nasza szkoła stawia na indywidualizm i jednocześnie wyrabia poczucie dobra wspólnego.
Wybierając naszą szkołę wchodzisz na drogę sukcesu.
W szkole działają m.in.:
- koło gastronomiczne,
- koła sportowe (posiadamy na terenie szkoły boisko wielofunkcyjne).
- W Rankingu Liceów i Techników PERSPEKTYWY - uzyskanie przez Technikum w Zespole Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie tytułu: "Srebrnej Szkoły 2020" i zajęcie 116 miejsca wśród 500 najlepszych techników w Polsce oraz "Srebrnej Szkoły 2019".
- Wyróżnieni zostaliśmy również przez Fundację Edukacyjną „Perspektywy” – Technikum w Zespole Szkół w Bolechowie im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych PERSPEKTYWY 2016 i przysługuje nam tytuł „Brązowej Szkoły 2016”.
- Coroczne stypendia za wyniki w nauce Rady Powiatu Poznańskiego oraz Nagrody Starosty Poznańskiego dla najzdolniejszych uczniów. Liczne sukcesy w konkursach regionalnych i ogólnopolskich w dziedzinach związanych z profilem szkoły np.: zdobycie tytułu "Młody Kreator Sztuki Kulinarnej" w ogólnopolskim konkursie gastronomicznym zorganizowanym przez firmę Unilever Food Solutions, Osiągnięcia: XIII Konkurs Gastronomiczny - uczniowie naszej szkoły osiągnęli bardzo wysokie wyniki: I miejsce w kategorii desery z nutką piernikową; II miejsce w kategorii zakąski. W III Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Literacka Kuchnia” uczennice technikum żywienia zdobyły II miejsce w kategorii zakąska. Zdobywamy I miejsca w konkursach zorganizowanych pod patronatem Starosty Powiatu Poznańskiego na: Eko-kanapkę, na najsmaczniejszą i najpiękniej podaną zupę (w ramach projektu: "Wiecie, co jecie w poznańskim powiecie"); otrzymaliśmy wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie: "Nakręć się na zdrowie" za piosenkę "Łap to zdrowie"; wyróżnienie w finale ogólnopolskiego konkursu "Primerba Cup" podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich; II miejsce w etapie powiatowym ogólnopolskiego konkursu "Podhalańskie i spiskie drogi do niepodległości"; czołowe miejsca w rozgrywkach sportowych Mistrzostw Powiatu Poznańskiego w Piłce Nożnej i inne osiągnięcia. Podczas XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności naszą szkołę reprezentowała uczennica kl. II technikum żywienia i usług gastronomicznych, która w punktacji olimpiady zajęła wysokie siódme miejsce na 51 osób startujących.
W szkole odbywają się następujące zajęcia pozalekcyjne:
- "Kreatywne gotowanie"
- "Aktywni i Zdrowi - Pogromcy Nudy"
- Fakultety z j. polskiego, matematyki dla klas maturalnych.