Powiat ostrowski
Liceum ogólnokształcące
II Liceum Ogólnokształcące im. Władysława Reymonta - IA BIOLOGICZNO - CHEMICZNY(BIOL.,CHEM.,J.ANG. LUB MATEM.)
Nazwa oddziału

 IA BIOLOGICZNO - CHEMICZNY(BIOL.,CHEM.,J.ANG. LUB MATEM.)

Liczba miejsc

 34

Cykl kształcenia

 4

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • chemia

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
  • chemia
  • matematyka lub język angielski
Opis

PROFIL  BIOLOGICZNO-CHEMICZNY

Przedmioty rozszerzone:

Przedmioty rozszerzone:

·         biologia

·         chemia

·         język angielski lub matematyka

Języki:

·         I język - angielski

·         II język– niemiecki lub francuski

 

Wybierz ten profil, jeśli chcesz:

·           wiedzieć, jaka jest budowa i funkcjonowanie ludzkiego organizmu,

·           odkryć tajniki świata roślin i zwierząt,

·           uczyć się, przeprowadzając sekcję na prawdziwych organach,

·           wykonywać eksperymenty i doświadczenia,

·           mieć wpływ na to, co w przyszłości stanie się z naszą planetą.

 

Swoje umiejętności i pasje możesz rozwijać poprzez:

·          uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych w nowocześnie wyposażonych pracowniach biologicznej i chemicznej,

·         obecność na wykładach i zajęciach prowadzonych przez wykładowców wyższych uczelni, m. in. Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu,

·         udział w konkursach i olimpiadach z wiedzy biologicznej, chemicznej i ekologicznej,

·          udział w szkolnym wolontariacie,

·          realizację projektów edukacyjnych w zakresie biologii i chemii.



Perspektywy dla absolwentów to m.in.:

·           medycyna, pielęgniarstwo, położnictwo, stomatologia,

·           technika dentystyczna, ratownictwo medyczne,

·           farmacja,

·           fizjoterapia i rehabilitacja,

·           kosmetologia, dietetyka,

·           biochemia, biotechnologia, inżynieria genetyczna,

·           weterynaria, zootechnika, genetyka,

·           leśnictwo, ekologia,

·           technologie żywności i żywienia człowieka.

·           chemia, biologia

·           chemia kryminalistyczna i sądowa

·           analityka medyczna, zdrowie publiczne,

·           rolnictwo, inżynieria rolnicza.