- Nazwa oddziału
-
1 c3 pracownik pomocniczy gastronomii
- Liczba miejsc
-
5
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- wiedza o społeczeństwie
- informatyka
- Zawody
-
Pracownik pomocniczy gastronomii
- Opis
-
Pracownik pomocniczy gastronomiiAbsolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie pracownik pomocniczy gastronomii powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.04.:
1) wykonywania czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne;
2) realizowania prac związanych z przechowywaniem żywności;
3) wykonywania prac pomocniczych związanych ze sporządzaniem potraw i napojów bezalkoholowych;
4) wykonywania prac pomocniczych związanych z obsługą gości;
5) wykonywania czynności pomocniczych związanych z ekspedycją potraw i napojów bezalkoholowych.
Absolwent może podejmować pracę:
- w obiektach zbiorowego żywienia tj. restauracjach, stołówkach, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych,
- wykonuje prace pomocnicze związane z ekspedycją potraw i napojów,
- wspomaga innych pracowników zakładu gastronomicznego przy wykonywaniu rozmaitych zadań.