- Nazwa oddziału
-
1 c1 cukiernik
- Liczba miejsc
-
17
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- wiedza o społeczeństwie
- informatyka
- Zawody
-
Cukiernik
- Opis
-
ZAWÓD CUKIERNIK
Na zajęciach w szkole uczniowie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących, jak też są kształceni w zakresie teoretycznym z przedmiotów zawodowych w trzech blokach tematycznych: technicznym, ekonomicznym i produkcji cukierniczej. Przez cały okres nauki zdobywają doświadczenie na zajęciach praktycznych w wybranych ciastkarniach - cukierniach rzemieślniczych. Zajęcia praktyczne odbywają się dwa razy w tygodniu w kl. I i II i trzy razy w tygodniu w kl. III i kończą egzaminem zawodowym.
Uczeń zdobywa i kształci umiejętności związane z produkcją wyrobów cukierniczych. Po zakończeniu nauki w szkole i na praktyce uczeń będzie umiał:
- prawidłowo przygotować surowce, maszyny i urządzenia do procesu produkcji,
- obsłużyć każde stanowisko w cukierni - ciastkarni ,
- posługiwać się schematami technologicznymi i recepturami wyrobów cukierniczych i ciastkarskich,
- odpowiednio przygotować wyroby do sprzedaży.
Posiadając takie umiejętności uczniowie mogą podjąć pracę we wszystkich cukierniach, ciastkarniach lub piekarniach. Mogą również próbować uruchomić własną działalność produkcyjną.