- Nazwa oddziału
-
1 b1 kucharz
- Liczba miejsc
-
24
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- wiedza o społeczeństwie
- informatyka
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
KUCHARZ
Na zajęciach w szkole uczniowie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących, jak też są kształceni w zakresie teoretycznym z przedmiotów zawodowych. Przez cały okres nauki zdobywają doświadczenie zawodowe na zajęciach praktycznych w wybranych zakładach, które odbywają się dwa razy w tygodniu.
Na przedmiotach zawodowych uczeń zdobędzie wiedzę technologiczną oraz umiejętności sporządzania i dekorowania potraw. Pozna zasady obsługi maszyn i urządzeń gastronomicznych. Program przewiduje również kształcenie w zakresie niezbędnej wiedzy ekonomicznej potrzebnej do prowadzenia własnej działalności gospodarczej, finansowej, podatkowej i marketingowej.
Po zakończeniu nauki w szkole zasadniczej uczeń zdobywa zawód: kucharz z możliwością pogłębiania wiedzy w technikum.
Absolwent z przygotowaniem w zawodzie kucharz może być zatrudniony w zakładach gastronomicznych. Może także podejmować samodzielną działalność gospodarczą.