- Nazwa oddziału
-
Kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Lubisz gotować? To wybierz Branżową szkołę I stopnia kształcącą w zawodzie kucharz.
W czasie nauki zostaniesz przygotowany do pracy na stanowiskach związanych z kompleksową organizacją i obsługą gastronomiczną różnego rodzaju imprez okolicznościowych. Poznasz specyfikę funkcjonowania firm cateringowych, zakładów żywienia zbiorowego, restauracji i innych.
W dobrze wyposażonych pracowniach szkolnych poznasz tajniki zawodu i zostaniesz profesjonalnie przygotowany do przyszłej pracy.
Tu nauczysz się sporządzania potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi recepturami oraz opracowywania własnych przepisów. Miejscem pracy dla kucharza są restauracje, hotele, publiczne miejsca żywienia, stołówki, ośrodki wypoczynkowe, pokłady statków, jak również własna działalność cateringowa i obsługa prywatnych imprez.
Zostaniesz przygotowany do pracy na stanowisku kucharza, który zajmuje się sporządzaniem potraw i napojów. Poznasz różne metody i techniki obróbki wstępnej i cieplnej.
Nauczysz się obsługi nowoczesnego sprzętu i urządzeń gastronomicznych.
Po ukończeniu szkoły możesz podjąć pracę w restauracjach, barach, kawiarniach oraz różnego rodzaju stołówkach. Możesz też otworzyć własną działalność gospodarczą.
W dalszym procesie kształcenia uczeń może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w branżowej szkole II stopnia lub na kwalifikacyjnych kursach zawodowych, uzupełniając wykształcenie ogólne do poziomu średniego.
To kierunek dla osób, które kochają kulinaria i chcą rozwijać swoją pasję!