Łowicz
Technikum
Technikum nr 2 w Łowiczu - Technik żywienia i usług gastronomicznych (TŻiUG)
Nazwa oddziału

 Technik żywienia i usług gastronomicznych (TŻiUG)

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski

Drugi nauczany język obcy: język niemiecki

Przedmioty brane pod uwagę w procesie rekrutacji: język polski, matematyka, biologia, język angielski.

Na tym kierunku młodzież uczy się:

• dobierać surowce, sporządzać, dekorować i oceniać jakość potraw,

• obsługiwać konsumentów z wykorzystaniem różnych form i technik,

• organizować zaopatrzenie placówek gastronomicznych, hotelarskich i gospodarstw domowych,

• funkcjonalnie i estetycznie urządzać zakłady gastronomiczne, hotele i domy,

• prowadzić działalność gospodarczą i dokumentację w zakresie gastronomii, hotelarstwa i gospodarstw domowych.

Zajęcia praktyczne odbywają się w dwóch nowocześnie wyposażonych pracowniach technologii gastronomicznej znajdujących się na terenie szkoły.

Praktyki zawodowe organizowane są głównie w ośrodkach leczniczo-wypoczynkowych, oraz renomowanych restauracjach czy hotelach na terenie całej Polski i za granicą.

Absolwenci mogą kontynuować naukę na studiach związanych z żywieniem człowieka, gastronomią, dietetyką lub pracować w restauracjach, barach, stołówkach, hotelach, ośrodkach wczasowo – sanatoryjnych itp.. Mogą również prowadzić własną działalność w branży gastronomicznej.