- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych (TŻiUG)
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski
Drugi nauczany język obcy: język niemiecki
Przedmioty brane pod uwagę w procesie rekrutacji: język polski, matematyka, biologia, język angielski.
Na tym kierunku młodzież uczy się:
• dobierać surowce, sporządzać, dekorować i oceniać jakość potraw,
• obsługiwać konsumentów z wykorzystaniem różnych form i technik,
• organizować zaopatrzenie placówek gastronomicznych, hotelarskich i gospodarstw domowych,
• funkcjonalnie i estetycznie urządzać zakłady gastronomiczne, hotele i domy,
• prowadzić działalność gospodarczą i dokumentację w zakresie gastronomii, hotelarstwa i gospodarstw domowych.
Zajęcia praktyczne odbywają się w dwóch nowocześnie wyposażonych pracowniach technologii gastronomicznej znajdujących się na terenie szkoły.
Praktyki zawodowe organizowane są głównie w ośrodkach leczniczo-wypoczynkowych, oraz renomowanych restauracjach czy hotelach na terenie całej Polski i za granicą.
Absolwenci mogą kontynuować naukę na studiach związanych z żywieniem człowieka, gastronomią, dietetyką lub pracować w restauracjach, barach, stołówkach, hotelach, ośrodkach wczasowo – sanatoryjnych itp.. Mogą również prowadzić własną działalność w branży gastronomicznej.